Mina luncher är ofta styrda av vad som finns i kylen och vad jag lagade kvällen innan. Då skadar det inte att svänga ihop lite extra goda middagar med jämna mellanrum. Igår lagade jag Bibimbap och det är gott, så gott att det enda som blev kvar var den chilipicklade gurkan och lite ris som jag åt med ett stekt ägg till. Inte mycket till inspiration m a o. Därför blir det ett helt inlägg med var jag får min egen inspiration från istället. Kokböcker, bloggar, vloggar, TV och Instagram slukar mycket av min vakna tid. Idag har jag gjort ett urval av kokböckerna. Håll till godo!
Jamie Oliver. Alltid Jamie Oliver!
Jag tröttnar aldrig på Jamie Oliver. Älskar hans okomplicerade sätt att laga mat på, hur han beskriver smaker och utbildar samtidigt. Finns ingen som får matlagning att verka så enkelt och otvunget och som får mig så sugen på att laga mat. Jag gillar böcker men när jag har en specifik ingrediens och behöver inspiration så går jag ofta till JamieOliver.com
Yotam Ottolenghi. När du vill beträda ny mark.
Yotam Ottolenghi är inte lika välkänd i Sverige som i England där han är en stor TV-profil. Men det begränsar ju ingen idag. Jag har upptäckt så många nya smaker genom hans sätt att laga mat. Navet i hans matlagning är smakerna från Mellanöstern men där finns ofta inslag av Asien eller det bästa från Medelhavet och alltid med stort fokus på grönsakerna. Snygga kokböcker gör han också!
Monika Ahlberg. För att hon gjorde en kokbok som ingen gjort förut.
Och såklart för vad hon gjorde för Rosendahls Trädgårdscafé. Jag är inte bra på att baka sötebröd och är inget jättestort fan av sötsaker. Förutom kanelbullar och croissanter så gillar jag ändå kardemummakaka, Biscotti och citronkaka och det gör jag för att jag älskar denna kokbok trots att den har 20 år eller mer på nacken. Inte undra på att den fortfarande trycks i nya upplagor.
Anna Bergenström. Har man gjort kokböcker i 40 år, då vet man saker.
Jag vet inte hur många kompletta recept jag lagat ur Anna Bergenströms böcker? Kanske inte så många men jag återvänder alltid till dem när jag vill bläddra och söker både kunskap och inspiration. Det känns bara så tryggt att ha dem där i bokhyllan.
Julia Child. Alla kokböckers moder!
Ibland vill man bara gå tillbaka till källan. Så är det. Det Goda Franska Köket ÄR källan. PUNKT!
Matmolekyler. Alla borde ha den!
Vill man förstå sig på kemin i matlagningen utan att gå in i labbet så är den här boken fylld av roliga aha-upplevelser. Älskar dessutom Lisa Förares humor och hur hon uttrycker sig. Hoppas hon aldrig slutar skriva om mat även om hon nu gett sig in i skönlitteraturen.
En hemmabagare behöver lära sig av någon
Jag gillar Sébastien Boudet för att han gett Sverige bättre och godare bröd. Han är en kaxig jävel och jag inspireras av honom men han lyckades inte lära mig mycket om att baka bröd. För det behövdes hans motsats. Det var den timide hemmabagaren Martin Johansson (Paindemartin) som gjorde att jag vågade sätta min första surdeg och för det har han alltid en plats i min kokbokshylla.
Trendar just nu i min hylla
Alla matlagare går igenom faser. Just nu älskar jag koreanskt och smakerna från Mellanöstern. Jag har fått mycket inspiration av Jonas Cramby, Korean BBQ och Jennie Walldén. Sen tycker jag att Joel Åhlin gjorde en grymt snygg kokbok som heter Azur som jag titt som tätt plockar idéer ur. Även Nidal Kersh bok Shakshuka är en sån jag plockar godbitar ur just nu för. Den har definitivt sänkt ingångströskeln till att laga mer av Mellanösterns mat. Sen gillar jag Hugh Fearnly-Whittingstall och River Cottage för att han är så brittiskt på det där sättet man inte kan värja sig för.
Lämna ett svar