Jag vågar säga så för min svägerska är från Turkiet och hon har godkänt det. Hon har introducerat så många goda smaker för mig och jag gillar verkligen deras sätt att äta. Man behöver inte välja utan man kan få allt. Häromkvällen blev jag sugen på att göra lammkebab. Den här kryddningen kan du också blanda med lammfärs som du formar till en tjock korv, lägger i frysen och sen hyvlar köttet från direkt ner i stekpannan. Då blir det lite som en Döner. Ju längre du marinerar köttet desto mörare och mer smakrikt blir det. Om du dessutom gör det kvällen innan så har du ett mindre moment att tänka på när det det är dags att sno ihop resten.
Klart du inte måste baka eget bröd men det är ALLTID godare med nybakat bröd och de här är enkla att göra och mättande. Man behöver bara ett per skalle och du steker dem enkelt i stekpannan. Recept på bröd hittar du här och övriga tillbehör: Tomat och gurksallad, ugnsgrillad aubergine och yoghurtsås.
Ingredienser till lammspett för 6 pers
- Ca 500 g valfritt lammkött (Tycker finfiléer är långt i från nödvändigt här) skivat i centimetertjocka bitar och ”bitesize”
- 1 dl turkisk yoghurt
- 2 tsk urfachili, alternativt 2 tsk harissa
- 3 msk mild Alvar Relish
- 1- 2 tsk mald spiskummin
- 1 msk rökt paprikapulver
- 2 rivna/pressade vitlöksklyftor
- Timjan ELLER Oregano, 1 tsk torkad eller en näve färsk
- Juicen från en halv citron
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av innan du lägger i köttet. Blandningen ska ha mycket smak och sälta. När du tillsätter köttet kommer styrkan fördelas fint på varje tugga.
Tillsätt köttet, skivat i munsbitar och låt marinera, gärna ett dygn men åtminstone 8 timmar.
Grilla
Trä upp köttet tätt på spett. Platta spätt är verkligen att föredra liksom riktiga grejer i stål. Vet ni varför? Ja, det gör ni men jag säger det ändå. För om du har runda spätt riskerar du att stå är och vrida på en pinne och det är bara den och inte köttet som roterar. Snopet! Bambupinnar, även de blötlagda, brinner upp förr eller senare och dina fingrar med dem.
Grilla spetten på indirekt värme. (Inte mitt på grillen som på bilden) Jag tycker att när man har mycket marinad så vill man att den ska få tid på sig att jobba. Det här är inget kött som ska vara rosa i mitten men inte heller bli torrt så låg värme gör susen.
Tillbehör
- Tomat och gurksallad med mynta och persilja
- Flatbreads
- Ugnsgrillad aubergine
- Yoghurtsås. Denna kräver inte en hel receptsida. Du blandar helt enkelt 1,5 dl turkisk yoghurt, med 2 finhackade vitlöksklyftor. Salta peppra och ringla över olivolja.
Lämna ett svar