Ni vet att jag älskar Falafel! Jag samlar mod för att göra min egen på den fina gråärtan som jag berättade om här. Men tills dess kör jag vidare på köpevarianten. Idag blev det på Anammas variant som ju hamnade i toppskiktet på ”Det stora falafeltestet”. Jag gillar storleken på den i just den här salladen. Jag mixar gemsallad och svartkål för smakens skull. Ge svartkålen en kram med handen innan så kommer den bli lite mer tuggvänlig. Båda bladen är bubbliga vilket är den bästa såsfångare man kan tänka sig. För gör man sig till och gör Caesardressing vill man ju att det ska smaka också.
Du behöver det här för 1 pers
- 1 huvud gemsallad
- 3 blad svartkål
- 1/3 gurka
- 4-5 Falafelbollar
- 1,5 – msk Caesardressing
- Krutonger
- Parmesanost
Gör så här:
Stek Falafeln enligt anvisningarna på förpackningen.
Om du gör dressing så kan du göra den nu. Receptet hittar du här.
Skölj salladen och svartkålen. Ta bort stjälken i mitten på svartkålen och krama bladen så att de mjuknar lite. Dela bladen i 3-4 cm bitar och lägg i en skål. Häll på dressingen och blanda så att alla blad har dressing på sig.
Stek brödet nu om du ska göra egna krutonger. Ta lite olja i en pannan. Gnugga lite vitlök i oljan. Riv ner några brödbitar och stek på medelvärmen medan du gör klart resten av salladen.
Skiva gurkan och om du vill göra dig till tar du ur kärnorna i mitten. Blanda gurkan i salladen. Hyvla över några flakes av Parmesanosten. Lägg på Falafel och krutonger och avsluta med ett par varv med pepparkvarnen.
Hur kan en människa ha så mycket krutonger tänker ni?
Jo, människan bakar ofta och känner sig lite äventyrlig mellan varven och kör ”på en höft”. Ibland blir det bra och ibland mindre bra men lite underjästa bröd kan man alltid göra krutonger av. Inget ont som inte har något gott med sig alltså.
Majonnäshaveri
Japp, det hade jag idag. Jag har en ny stavmixer som jag inte riktigt är kompis med. Alltså blev det först majonnäs och så i en blinkning blev det oljesås med ägg i. Sånt händer. T.ex. när man vispat för länge och majonnäsen blivit för varm vilket kan hända med nya manicker i köket. Då börjar man från början med ett ägg och olja och så fort den börjat tjockna häller man i sitt havererade försök och vips har du dubbelmajonnäs. Gjorde en liten film om det här.
Om du, som jag, gör majo med stavmixer så kan du faktiskt hälla i all olja på ett bräde och trycka på max. Det är vad jag kom fram till när jag bekantade mig med min nya superstavmixer.
Lämna ett svar