Just precis när du tycker att du hittat ditt bästa recept på lussebullar, måste jag tyvärr säga att det kanske finns ett bättre. Jag vet inte vad du tycker, men jag tycker att just lussekatter blir rätt snabbt torra och kan vara ganska ointressanta. Då blir det alltid bättre med mandelmassa och extra smör. Men jag är ju en sån där person som inte har så mycket tålamod med att rulla, fläta, greja och ha mig, så nu har jag hittat det här med Tangzhongmetoden och det blir så bra att detta är andra gången jag lägger det receptet här på bloggen. Jag har gjort en liten justering i receptet på saffranslagen men annars är det samma.
Eftersom jag är sen på bollen med att lägga ut så kanske du inte förberett en saffranslag och då gör du som vanligt med saffran. Men till nästa år. Gör saffranslagen 2 veckor i förväg så kommer du få till det perfekta bullarna.
Vad är Tangzhong och varför ska man hålla på med det?
Tangzhong? Vad är nu det tänker du, och ska man behöva krångla till det ännu mer? Det är en metod där man skållar en del av mjölet för att helt enkelt få det att binda mer vätska och därmed få saftigare bullar. Jag har lägger ett litet filmklipp på mitt Instagramkonto @lunchhemma där du kan se hur själva skållningen går till. Det är förvisso ett nytt moment men tar ingen tid och är helt okomplicerat. Dessutom är det fina med det här receptet är att det bara är en jäsning.
Ingredienser 16 bullar
- 3 g saffranspistiller
- 1 msk rom
- 25 g vatten
- 25 g socker
Tangzhong
- 40 g vetemjöl special
- 200 g röd mjölk
- 30 g saffranslag
Degen
- 25 g jäst (halvt paket)
- 1 dl strösocker
- 1 ¾ dl röd mjölk
- Tangzhongdegen (se ovan)
- 450 g vetemjöl special
- 75 g rumsvarmt smör ( i tärningar)
- 3 g salt (1/2 tsk)
Pensling
- 30 g smör
- ca 1 1/2 dl strösocker
Gör så här
Blanda saffranslagen och låt stå. Helst i 2 veckor men annars åtminstone 1 dygn.
Ta fram smöret och tärna det fint så att det snabbare blir rumstempererat.
Steg 1, Tangzhong: Vispa ihop saffranslagen, mjölk och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning på medelvärme. När den inte rinner längre utan snarare är klibbig är den klar.
Ställ den åt sidan eller utomhus under lock och låt svalna till rumstemperatur.
Steg 2, Vetedegen: Blanda mjölk, jäst och socker och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt Tangzhong och resten av mjölet och saltet.
Blanda degen i 10 minuter
Tillsätt smöret i tärningar och kör degen i ytterligare 10 minuter. Den ska vara blank men inte fastna på fingrarna om du petar på den.
Stjälp upp degen på bänken och låt vila under plast eller bakduk i 10 minuter.
Dela degen i 16 bitar och forma sedan varje bulle genom att lätt trycka ut den och sen vika in kanterna under tills du har en spänd bulle. Rundriv den för att få till den sista finishen.
Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och jäs under bakduk 2 – 2,5 h. Detta beror lite på rumstemperatur men jag hade 19 grader inne och jäste 2,5 h.
Sätt ugnen på 220 grader (180 grader varmluft)
Grädda bullarna tills de fått fin färg ca 8-10 min.
Ta ut bullarna och låt svalna lite.
Under tiden smält smöret.
Pensla därefter bullarna i smör och doppa i strösocker.
Lämna ett svar