Var på Dåndimpens. Åt en svingod macka. Köpte bagels och Pan de Cristal. Fick P-bot.
Det blev m a o dyrköpt. Så den här gången bakar jag mitt bröd själv, även om jag rekommenderar alla att åka till Dåndimpens någon gång för det är ett coolt ställe på ett oväntat ställe. Bröden är otroliga liksom mackorna. Men kom ihåg detta. P-vakterna visar ingen nåd.
Hur som helst så har jag varit sugen på att baka Pan de Cristal länge, men var lite avskräckt pga svårhanterlig deg. Men nu var det dags. Det som är så speciellt med detta bröd är att det är 100 procents hydrering. Dvs lika mycket vatten som mjöl. I ett vanligare brödrecept är det förhållandet snarare 65-70 procent så på 100 g mjöl har du t.ex 650 g vatten.
Det här blir alltså en väldigt lös deg men i gengäld får du ett otroligt lätt och luftigt bröd som är perfekt att göra mackor på. Grejen här är tålamod och låta glutenet utvecklas tills degen håller ihop. Jag har tittat på många recept och provat mig fram och kommit fram till att mjölet, tiden och blöta händer kommer att vara dina bästa kompisar här. Degen viks med jämna mellanrum och degen blir lättare att hantera för varje gång.
Satsa på ett mjöl med hög proteinhalt. Ett ekologiskt vetemjöl special är vad jag använde. Dinkel är också ett starkt mjöl.
Jag lägger ut en film på Instagram @lunchhemma där du kan se hur allt går till
Ingredienser
- 2,5 g (3/4 tsk) torrjäst
- 10 g salt
- 500 g vatten
- 500 g vetemjöl special
- 1 msk olivolja
Gör så här
Blanda jäst och vatten, salt och mjöl i en skål och rör tills du har en slät deg. Du behöver alltså ingen matberedare här. En träslev eller slickepott är bra verktyg.
Olja en form. Jag använde en ugnsform för att den var lätt att vända degen i . (Stl ca 20×15) du ska inte baka brödet i den så det spelar inte så stor roll om den är ugnsfast.
Häll över degen i formen. Täck med plastfolie och låt den vila i 20 minuter i normal rumstemperatur.
Efter 30 minuter ska du göra din första vikning. Nu är degen så lös att den kommer inte få någon form alls. Blöt händerna först och dra sedan med varsam hand försiktigt i kanterna in mot mitten och fortsätt tills du gått varvet runt på degen ca 10 ggr. Täck den med plasten igen och låt den vila ytterligare 20 minuter.
Nu ska du göra en annan vikning men redan nu kommer du upptäcka att degen är liiite lättare att hantera. Blöt händerna igen och använd med pek- och långfinger och för in dem på vardera sidan under degen. Lyft upp försiktigt tills hela degen släppt från formen och släpp ner degen så att den viks igen. Vrid formen 90 grader och upprepa en gång till och gör totalt 4 vikningar.
Upprepa det här 2 gånger till med 20 minuters mellanrum. Om degen bara rinner iväg mellan fingrarna här så kan du vänta 30 minuter till sista vikningen och ge glutenet lite mer tid. Sista vikningen ska det räcka att vika 3 ggr. Här ska jag erkänna att mina vikningar inte blev särskilt snygga och jag misströstade lite men till slut fick jag fason på degen och det var tiden som hjälpte mig.
Täck degen en sista gång och låt den jäsa i 1 h och 20 min.
Nu är det dags att dela degen. Mjöla bänken ordentligt och häll varsamt upp degen på bänken och sikta över mer mjöl. Här gäller det att kunna hantera degen utan att den klibbar. Du vill hantera degen så lite som möjligt här. Den ska inte knådas utan bara delas.
Dela degen i fya bitar och och lyft dem varsamt över på bakplåtspapper. Två bröd på varje med ordentlig med avstånd emellan.
Låt bröden jäsa i 2 timmar utan handduk. De kommer att rinna ut och se förfärligt platta ut men jag lovar de kommer att puffa upp sig i ugnen.
30 minuter innan bak sätter du ugnen på 250 grader. Om du har ett bakstål eller bakssten så använd den. Annars ställer du bakplåten i ugnen.
Om det bildats bubblor på degen är de redo för ugnen.
Fortsätt hantera degen försiktigt. Om du har en bakspade använd den för att transportera bröden till plåten eller bakstålet. Själv använde jag länge en bit kartong för ändamålet.
Grädda 2 bröd åt gången i 15 minuter. Ta ut och låt dem svalna på galler.
Lämna ett svar