Ja, fisken heter Havsruda men jag tror de flesta av oss har hört det engelska namnet Sea Bream oftare. Kanske för att det inte är en fisk som hör hemma i svenska vatten. Den här havsrudan fiskade jag upp i min lokala fiskdisk. Alla i familjen gillar fisk men eftersom min fiskelycka begränsade sig till en firre fick det blir lite extra smårätter vid sidan av. Bl.a en burrata med färsk tomatsås. och basilikaolja och så en bönröra med bakad aubergine.



Aubergine ska vara mosmjuk
Jo, alla i min familj äter också aubergine. Vissa med mindre ”älsk” men ändå. Dina människor kommer också äta aubergine om du lovar att aldrig mer tillaga den för lite för det vet vi ju alla att det inte är gott. Däremot behöver men inte hålla gör det så svårt för sig med lång ursaltning innan. Jag skivar auergine ganska tjockt och vänder den med olja och salt och låter den stå så medan ugnen värms upp till 225 grader. Utan vidare krusiduller åker den in på en plåt med bakplåtspapper och får baka tills den fått ordentligt med färg och är mosmjuk. Det brukar ta någonstans mellan 25-30 minuter.
Grillad citron, räddare i såsnöden
Min man frågar alltd ”Var är såsen?” Han älskar sås. gärna smöriga, gräddiga såser. Jag gillar också en bra sås men det jag älskar mest av allt är citroner och olivolja. Har man det behöver man aldrig ställa sig och laga sås. Och har man väl snöat in på det så finns det ju otaliga sorters olivolja och lika många sätt att tillaga citron på. En absolut favorit är att lägga citronen på grillen. Det som händer med den då är att den blir mildare, och får en lätt rökt och karamelliserad smak som är omöjlig att inte älska. Välj ekologiska citroner, dela dem på mitten och grilla med snittytan ner. Det blir dessutom skitsnygga på tallriken och lätta att pressa juicen ur.
Fisk på det okomplicerade sättet
Fisk gör sig bäst så enkel som möjligt om du frågar mig. Sen kan man ju komplicera saker med ljuvliga såser och soppor såklart. Inget fel med det. Om man inte orkar det då gör man som jag. Man ber fiskhandlaren ta ur och fjälla fisken sen skårar man den och gnider in med lite mild chili, persilja olivolja och salt och lägger i en het stekpanna eller på grillen. Tre minuter på varje sida brukar göra susen. Jag rekommenderar alla att skaffa ett bra fjälster för grillen så man inte har oturen att lämna halva firren på grillen.

Psst! Grillsäsongen tar slut när du bestämmer det
Det må vara kallare kvällar och man får inte lika mycket sällskap vid grillen när sommaren är över men maten som kommer från grillen är fortfarande oslagbar så dra på dig en mössa och bra grillvantar och njut av säsongen så länge som möjligt.
Lämna ett svar