• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / glutenfritt / Grillad fisk och smårätter som mättar

Grillad fisk och smårätter som mättar

Cina · september 22, 2025 · Leave a Comment

Ja, fisken heter Havsruda men jag tror de flesta av oss har hört det engelska namnet Sea Bream oftare. Kanske för att det inte är en fisk som hör hemma i svenska vatten. Den här havsrudan fiskade jag upp i min lokala fiskdisk. Alla i familjen gillar fisk men eftersom min fiskelycka begränsade sig till en firre fick det blir lite extra smårätter vid sidan av. Bl.a en burrata med färsk tomatsås. och basilikaolja och så en bönröra med bakad aubergine.

Grillad Sea Bream

Aubergine ska vara mosmjuk

Jo, alla i min familj äter också aubergine. Vissa med mindre ”älsk” men ändå. Dina människor kommer också äta aubergine om du lovar att aldrig mer tillaga den för lite för det vet vi ju alla att det inte är gott. Däremot behöver men inte hålla gör det så svårt för sig med lång ursaltning innan. Jag skivar auergine ganska tjockt och vänder den med olja och salt och låter den stå så medan ugnen värms upp till 225 grader. Utan vidare krusiduller åker den in på en plåt med bakplåtspapper och får baka tills den fått ordentligt med färg och är mosmjuk. Det brukar ta någonstans mellan 25-30 minuter.

Grillad citron, räddare i såsnöden

Min man frågar alltd ”Var är såsen?” Han älskar sås. gärna smöriga, gräddiga såser. Jag gillar också en bra sås men det jag älskar mest av allt är citroner och olivolja. Har man det behöver man aldrig ställa sig och laga sås. Och har man väl snöat in på det så finns det ju otaliga sorters olivolja och lika många sätt att tillaga citron på. En absolut favorit är att lägga citronen på grillen. Det som händer med den då är att den blir mildare, och får en lätt rökt och karamelliserad smak som är omöjlig att inte älska. Välj ekologiska citroner, dela dem på mitten och grilla med snittytan ner. Det blir dessutom skitsnygga på tallriken och lätta att pressa juicen ur.

Fisk på det okomplicerade sättet

Fisk gör sig bäst så enkel som möjligt om du frågar mig. Sen kan man ju komplicera saker med ljuvliga såser och soppor såklart. Inget fel med det. Om man inte orkar det då gör man som jag. Man ber fiskhandlaren ta ur och fjälla fisken sen skårar man den och gnider in med lite mild chili, persilja olivolja och salt och lägger i en het stekpanna eller på grillen. Tre minuter på varje sida brukar göra susen. Jag rekommenderar alla att skaffa ett bra fjälster för grillen så man inte har oturen att lämna halva firren på grillen.

Grillad Sea Bream

Psst! Grillsäsongen tar slut när du bestämmer det

Det må vara kallare kvällar och man får inte lika mycket sällskap vid grillen när sommaren är över men maten som kommer från grillen är fortfarande oslagbar så dra på dig en mössa och bra grillvantar och njut av säsongen så länge som möjligt.

Filed Under: glutenfritt, Grillat, Grönsaker, Medelhavssmaker, Middag, Sommarluncher, Sommarmat, Uncategorized, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, Baljväxter, Burrata, Sea Bream, Tomatsås, vita bönor

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB