
Jag gjorde ju de här ljuvligt frasiga äppelsnurrorna för ett tag sedan men kom av mig helt med receptet. Det är min, i särklass, största utmaning med detta konto. Jag lagar mat på inspiration och improvisation och då kan det gå undan utan att recept skrivs ner. MEN det fina med de här snurrorna är att det inte behövs jättemycket till recept. Honungssmöret är grejen här och jag vill verkligen påminna dig om att köpa SVENSKT honung. För det första för att det är det godaste och för det andra för att om du köper en honung märkt med locksigill antingen från Svenska Bin eller Sveriges Biodlare så vet du att det är 100 procent svensk honung i och inte utblandat med annat som t.ex sockerlag. En annan bra grej är att titta på burken och se att det finns kontaktuppgifter på biodlaren och ännu bättre köpa det direkt från din lokala biodlare såklart.

Filodegen, den late bagarens väg till det perfekta fraset
En gång om året bestämmer jag mig för att jobba på mina croissant-skills men detta vikande, kavlande och vilande av degar kräver mycket mer än jag har tålamod för. Därför hänfaller jag alltid åt filodegen. Det är ju fraset och de många lagren man vill åt och sen kan man trycka in hur mycket smör man vill mellan lagren. Det blir alltid frasigt. Ungefär, så gjorde jag här.
Varför är honungen fast?
Honung är alltid flytande när den slungas men efter en tid bildas kristaller vilket gör att den blir fast. Inga konstigheter alltså. Men honungen smälter enkelt i det varma smöret och om du behöver flytande honung till ngt så gör ett par sekunder i mikron jobbet.
Honungssmöret är ett 50/50 recept. Alltså lika mycket honung som smör i vikt. Jag tror jag använde 150 g av varje. Men tar det slut så är det ju lätt att öka mängden.
Ingredienser 4 portioner
- 8 filodegsark
- 150-200 g smält smör
- 150-200 g svensk honung
- 4-6 äpplen tunt skivade
- Kanel
- Rostade hasselnötter
Gör så här






Sätt ugnen på 180 grader
Smöra ugnsfasta portionsformar (om du inte har det så tar du en sockerkaksform och bakar snurrorna tillsammans i)
Kärna ur och skiva äpplena tunt.
Smält smöret och rör ner honungen till den löst sig.
Ta 2 filodegsark och pensla båda och lägg sedan ovanpå varandra.
Lägg äppelskivor på längden längs den övre kanten, strö över kanel och hasselnötter och vik därefter över filodegen som en dragspelsvikning.
Gör ett nytt lager med äpplen, kanel och hasselnötter och repetera. Det brukar bli 3 lager.
Rulla ihop arket så att det blir som en snurra. Lägg i ugnsformen och upprepa med resterande tre snurror.
Pensla alla med ett sista lager honungssmör och baka av i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.
Servera med vaniljglass!
Lämna ett svar