Ja, det är vad jag tänkte när jag började laga. Hade en tydlig bild av vilka ingredienser jag skulle ha (typ grön currypasta och fisksås) men så visade det sig att currypastan tog slut efter en tsk och någon fisksås hade jag visst inte. Men smaksättare har man alltid hemma och jag ville ha söt, salt och syrligt. Den absolut bästa ersättaren till fisksås visade sig vara surströmmingssalt från @lovesurstro. Har du sardellpasta, sardeller eller Colatura så är det också bra grejer. Istället för den gröna curryn gick jag i med ingefära, grön tabasco, salladslök, vitlök och lime och då satt smakerna. Eller så köper du såklart en burk grön curry, men det är kul att laborera fram sina egna smaker utifrån vad man har hemma.

Ingredienser 4 portioner
- 500 g valfri fisk och skaldjur
- 2 msk neutral olja
- 5 salladslökar (den vita delen ska gå i grytan och den gröna ovanpå efter tillagning)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk färsk, finhackad ingefära (Du kan ta inlagd om du inte har färsk)
- 2 medelstora sötpotatisar
- 1 röd eller gul paprika
- 5 dl kokosmjölk
- 2 1/2 dl vatten
- 2 msk fisksås eller ngt av ovanstående alternativ
- juice från 1- 1 1/2 lime
- 3 tsk grön Tabasco (alt 3 – 4 tsk grön currypasta)
- 1 nypa vitpeppar
- salt efter behov
Gör så här
Skölj riset noga och koka upp det i lättsaltat vatten. Dra ner värmen till lägsta temperatur och låt det dra medan du lagar fiskgrytan
Skala och tärna sötpotatisen
Strimla paprikan
Finhacka ingefäran och vitlöken
Skiva salladslöken tunt
Hetta upp en gryta med oljan och gå i med ingefära, vitlök, den vita delen av salladslöken, paprika och sötpotatisen.
Stek tills löken är mjuk och tillsätt kokosmjölk, vatten, Tabasco, fisksås, och juice från lime. Låt sjuda tills potatisen är mjuk.
Tärna och salta fisken lite lätt innan du lägger den i grytan. Koka upp och sänk till låg värme. Låt sjuda i 2-3 min. Fisken blir snabbt klar.
Smaka av med ev salt och vitpeppar och mer Tabasco för önskad hetta.
Toppa med den gröna salladslöken
Lämna ett svar