Om du inte gillar asiatiska smaker så är det dags att börja nu. Jag älskar smaksättningarna i Asien. Särskilt det där söta och salta och syrliga som de gör så bra. Den här marinaden kan du också ha som sås, glaze, blanda ut med en majonäs osv. Den är otroligt mångsidig och passar lika bra till Tofu eller Tempeh som till kycklingen.
Jag skulle vilja skriva så mycket om det här receptet men jag är inne på dagens sjätte recept så jag låter det tala för sig själv. Vill du se hur jag gjorde så hittar du filmen på mitt Insta

Ingredienser 4 portioner
Söt sojasås
- 2 dl japansk soja
- 1 1/2 dl mirin
- 1 dl vatten
- 100 g råsocker (vanligt strö funkar också)
- 4 vitlöksklyftor
- 1 tumme ingefära
Redning
- 2 msk maizena
- 2 msk vatten
Gurksallad
- 1 gurka
- 2 salladslökar
- 1 tsk gochugaru (chiliflakes)
- 1tsk gochujang
- 2 tsk sesamolja
- 1 tsk socker
- 1 vitklöksklyfta
- 3 tsk Chinkiangvinäger (alt risvinäger)
- 2 msk rostade sesamfrön
Gör så här
Sojasåsen
Koka upp alla ingredienser utom redningen. Sjud utan lock i 10-15 minuter till såsen har reducerats och blivit tjockare, inte lika tjock som sirap men på väg att bli.
Fiska upp ingefäran och vitlöken.
Tillsätt redningen, vispa ihop och gör ett snabbt uppkok så att såsen tjocknar.
Kycklingspetten
Ta hälften av sojasåsen och marinera kycklingen i. Allt mellan 5 timmar upp till ett dygn funkar.
Tänd grillen
Trä upp kycklingen på slätten och lägg på grillen. Eftersom det är mycket socker i såsen bränns den lätt vid så vänd ofta och pensla med marinaden.
Servera spetten med extra sås och den heta gurksalladen
Gurksalladen
Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen.
Krossa gurkan och skär i bitar
Skiva salladslöken och blanda ihop alla ingredienser
Lämna ett svar