För dig som vill fira Halloween med att äta pumpan istället för att göra en lykta av den kommer här en suuupersmarrig pasta som passar till ett bra rödpang i höstmörkret. Med risk för att upprepa mig här men att rosta pumpan är verkligen det bästa sättet att få fram en smak den där nötiga smaken man vill åt. Bästa tillbehöret till den här är rökta mandlar. Ni vet, såna man köper på naturgodisavdelningen. Sen lyxar jag med att fritera persilja att toppa med det är något med många olika texturer som är så gott.

Ingredienser 4 portioner
- ca 400 g pasta, t ex Linguine
Pumpapurén
- 1/2 butternut pumpa
- 2 tsk flingsalt
- 125 g ricottaost
- 1 1/2 dl finriven parmesan
- 1 krm cayennepeppar
- zest från 1 citron
- 1 msk olivolja
Rökt mandelsmul
- 2 msk olivolja
- 1 näve bladpersilja
- 1 msk smör
- 2 msk rökta mandlar
- 1 skiva torrt bröd i smulor
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- ca 6 blad färsk salvia
- 1 krm cayennepeppar
Såsen
- Hälften av pumpapurén
- 1-2 schalottenlökar
- 1 dl grädde
- 1/2 msk honung
- Salt och peppar för avsmakning
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Dela och kärna ur pumpan och gnid in snittytan med olivolja. Salta och ställ in i ugnen ca 30-35 minuter eller tills pumpan är mjuk och har fått en gyllene färg på ytan.
Ta ut pumpan ur ugnen och skrapa ur innanmätet och lägg i en mixer. Tillsätt resten av ingredienserna till purén och mixa den slät. Smaka av med salt.
Sätt på pastavattnet
Värm upp en panna med 2 msk olivolja och lägg i persiljan och låt den fritera i en knapp minut tills den är krispig. Lägg en på ett papper och ställ åt sidan.
I oljan som är kvar går du i med 1 msk smör och steker brödbitarna och mandeln med salvia och vitlök tills brödet blivit krispigt. Lägg upp på ett fat och ställ åt sidan.
Koka pastan enligt förpackningsinstruktionerna
I den upphettade pannan steker du upp den finhackade Schalottenlöken tills den mjuknat. Tillsätt pumpapurén och grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
När pastan är klar vänder du ner den i såsen och rör om ordentligt.
Toppa därefter pastan med mandel- och brödkrispet, avsluta med den friterade persiljan och extra parmesan.
Passar perfekt till ett glas rödvin som är lagom tungt t.ex. Monti Garbi som jag tyckte passade så bra med smaken från persiljan och de rökta mandlarna. (Nr 5828 på Bolis)

Lämna ett svar