• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul

Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul

Cina · oktober 27, 2025 · Leave a Comment

För dig som vill fira Halloween med att äta pumpan istället för att göra en lykta av den kommer här en suuupersmarrig pasta som passar till ett bra rödpang i höstmörkret.  Med risk för att upprepa mig här men att rosta pumpan är verkligen det bästa sättet att få fram en smak den där nötiga smaken man vill åt. Bästa tillbehöret till den här är rökta mandlar. Ni vet, såna man köper på naturgodisavdelningen. Sen lyxar jag med att fritera persilja att toppa med det är något med många olika texturer som är så gott. 

Ingredienser 4 portioner

  • ca 400 g pasta, t ex Linguine

Pumpapurén

  • 1/2 butternut pumpa 
  • 2 tsk flingsalt
  • 125 g ricottaost
  • 1 1/2 dl finriven parmesan
  • 1 krm cayennepeppar
  • zest från 1 citron
  • 1 msk olivolja

Rökt mandelsmul

  • 2 msk olivolja 
  • 1 näve bladpersilja
  • 1 msk smör
  • 2 msk rökta mandlar
  • 1 skiva torrt bröd i smulor
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • ca 6 blad färsk salvia
  • 1 krm cayennepeppar

Såsen

  • Hälften av pumpapurén
  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 dl grädde
  • 1/2 msk honung
  • Salt och peppar för avsmakning

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader

Dela och kärna ur pumpan och gnid in snittytan med olivolja. Salta och ställ in i ugnen ca 30-35 minuter eller tills pumpan är mjuk och har fått en gyllene färg på ytan.

Ta ut pumpan ur ugnen och skrapa ur innanmätet och lägg i en mixer. Tillsätt resten av ingredienserna till purén och mixa den slät.  Smaka av med salt.

Sätt på pastavattnet

Värm upp en panna med 2 msk olivolja och lägg i persiljan och låt den fritera i en knapp minut tills den är krispig. Lägg en på ett papper och ställ åt sidan. 

I oljan som är kvar går du i med 1 msk smör och steker brödbitarna och mandeln med salvia och vitlök tills brödet blivit krispigt.  Lägg upp på ett fat och ställ åt sidan. 

Koka pastan enligt förpackningsinstruktionerna

I den upphettade pannan steker du upp den finhackade Schalottenlöken tills den mjuknat. Tillsätt pumpapurén och grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. 

När pastan är klar vänder du ner den i såsen och rör om ordentligt. 

Toppa därefter pastan med mandel- och brödkrispet, avsluta med den friterade persiljan och extra parmesan. 

Passar perfekt till ett glas rödvin som är lagom tungt t.ex. Monti Garbi som jag tyckte passade så bra med smaken från persiljan och de rökta mandlarna. (Nr 5828 på Bolis)

Filed Under: Comfortfood, Fredagsunnet, Medelhavssmaker, Middag, Pastarätter, Vegetariskt Tagged With: Pumpa

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB