Älskar du Croissantes aux Amandes? Då är det här den perfekta fuskvarianten som dessutom går ganska snabbt att svänga ihop. Du får de frasiga lagren av filodeg och den underbara mandelkrämen men behöver inte baka croissanter. Mandelkrämen kan du med fördel förbereda ett par timmar i förväg.
Om du vill variera kan du tillsätta citron- eller apelsinzest i mandelkrämen eller byta ut mandelmjölet mot malda pistagenötter och sockerlagen mot en honungslag. Jag ska erkänna att jag hade ambitionen att skära degen och rulla den som croissanter men mitt baktålamod är sisådär.

Ingredienser 6 st
- 4 ark filodeg
- 75 g rumstempererat smör
- 75 g socker
- 75 g mandelmjöl
- 1 ägg
- 10 g vetemjöl
Sockerlag
- ½ dl vatten
- ½ tsk vaniljsocker
- 50 g råsocker
- Mandelspån
- ev florsocker
Gör så här
Blanda smör och socker till en luftig jämn kräm. Tillsätt mandelmjölet och ägget och rör tills krämen är klumpfri. Sikta ner mjölet och rör tills krämen är silkeslen. Ställ åt sidan. Kan t.ex. stå övertäckt i kyl.
Koka upp vatten och socker till sockerlagen
Sätt ugnen på 180 grader
Ta fram filodegsarken ett i taget och pensla varje lager med sockerlagen och lägg dem i lager på varandra.
Sätt 3 msk mandelkräm åt sidan. Bred/spritsa ut mandelkrämen över det översta lagret och rulla därefter ihop degen. Dela dela rullen på 6 och lägg med skarven ner på plåten.
Pensla utsidan med sockerlagen och bred ett tunt lager av mandelkrämen på toppen av varje rulle. Strö över mandelspån och baka av i ugnen i ca 20 min eller tills de har fått fin färg.
Valfritt att pudra över florsocker.

Lämna ett svar