• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Bakat / Filo aux amande

Filo aux amande

Cina · oktober 29, 2025 · Leave a Comment

Älskar du Croissantes aux Amandes? Då är det här den perfekta fuskvarianten som dessutom går ganska snabbt att svänga ihop.  Du får de frasiga lagren av filodeg och den underbara mandelkrämen men behöver inte baka croissanter.  Mandelkrämen kan du med fördel förbereda ett par timmar i förväg.

Om du vill variera kan du tillsätta citron- eller apelsinzest i mandelkrämen eller byta ut mandelmjölet mot malda pistagenötter och sockerlagen mot en honungslag. Jag ska erkänna att jag hade ambitionen att skära degen och rulla den som croissanter men mitt baktålamod är sisådär. 

Ingredienser 6 st

  • 4 ark filodeg
  • 75 g rumstempererat smör
  • 75 g socker
  • 75 g mandelmjöl
  • 1 ägg 
  • 10 g vetemjöl

Sockerlag

  • ½ dl vatten
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 50 g råsocker

  • Mandelspån 
  • ev florsocker

Gör så här

Blanda smör och socker till en luftig jämn kräm. Tillsätt mandelmjölet och ägget och rör tills krämen är klumpfri. Sikta ner mjölet och rör tills krämen är silkeslen. Ställ åt sidan. Kan t.ex. stå övertäckt i kyl.

Koka upp vatten och socker till sockerlagen

Sätt ugnen på 180 grader 

Ta fram filodegsarken ett i taget och pensla varje lager med sockerlagen och lägg dem i lager på varandra.  

Sätt 3 msk mandelkräm åt sidan. Bred/spritsa ut mandelkrämen över det översta lagret och rulla därefter ihop degen. Dela dela rullen på 6 och lägg med skarven ner på plåten. 

Pensla utsidan med sockerlagen och bred ett tunt lager av mandelkrämen på toppen av varje rulle. Strö över mandelspån och baka av i ugnen i ca 20 min eller tills de har fått fin färg. 

Valfritt att pudra över florsocker.

Filed Under: Bakat, Desserter, Frukost Tagged With: Filodeg, mandelkräm

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Filo aux amande
  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB