• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Hummus och vardag igen

Hummus och vardag igen

Cina · augusti 17, 2020 · Leave a Comment

Med det här inlägget sätter jag punkt för sommarens utsvävningar. Får man säga att det ska bli skönt med lite vardag igen eller…? Det betyder ju inte jag inte älskat semestern. Ja, även den här som varit lite annorlunda för oss alla. Men ni som vet, vet. Rutinerna som man så gärna vill slippa i början av sommaren börjar ändå kännas som en något tryggt att hålla fast vid efter den långa ”vind-för-våg-tillvaron”. Nu ska barnen bara avgiftas från 2-glassar-om-dagen-dieten och vi vuxna från det lättjefulla vinpimplandet.

Det har ju inte varit så jättemånga luncher på bloggen den här sommaren. Men desto mer leftovers från middagar och jag antar att det är så vi alla jobbar på sommaren. Nu står jag med ena benet i vardagen och det andra i semestern och smyger därför igång med en sån lunch också. Hemgjord Hummus med en blandning av hemodlade och köpetomater och mina försummade örter som ändå lyckats hålla sig vid liv. En färdigköpt ask kikärtor är såklart superbekvämt men jag vill verkligen slå ett slag för svenska gulärtor eller gråärta som alternativ. Visst, det är det där med blötläggningen men gör det nu vetja. Frys det du inte behöver efter kokning och du har en bästa lunchupplägget framöver.

Hummus och tomatsallad

Hummus: Då behöver du det här:

  • 1 ask kikärtor
  • 2 dryga matskedar Tahini
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk spiskummin
  • saften från en citron
  • 1 nypa salt

Gör så här:

Häll av spadet från kikärtorna och blanda dem med resten av ingredienserna och kör i mixern. Smaka av med salt, ev extra olja och om du har lite chili eller sumak. Lite persilja är också gott i.

Om Tahini

Tahini är alltså en sesampasta. Det ska vara 100 procent sesamfrön körda till en pasta helt enkelt. Går säkert att göra själv men det finns bra grejer att köpa. Själv har jag provat mig igenom lite olika varianter och i min vanliga butik köper jag den här som jag framförallt tycker har bra konstisens, när man ska använda den matlagning.

Filed Under: Grönsaker, Mellanmål, Sallader, Såser, Snabblunch, Sommarluncher, Sommarmat, Vegetariskt Tagged With: Hummus, Tahini, Tomatsallad

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB