Med det här inlägget sätter jag punkt för sommarens utsvävningar. Får man säga att det ska bli skönt med lite vardag igen eller…? Det betyder ju inte jag inte älskat semestern. Ja, även den här som varit lite annorlunda för oss alla. Men ni som vet, vet. Rutinerna som man så gärna vill slippa i början av sommaren börjar ändå kännas som en något tryggt att hålla fast vid efter den långa ”vind-för-våg-tillvaron”. Nu ska barnen bara avgiftas från 2-glassar-om-dagen-dieten och vi vuxna från det lättjefulla vinpimplandet.
Det har ju inte varit så jättemånga luncher på bloggen den här sommaren. Men desto mer leftovers från middagar och jag antar att det är så vi alla jobbar på sommaren. Nu står jag med ena benet i vardagen och det andra i semestern och smyger därför igång med en sån lunch också. Hemgjord Hummus med en blandning av hemodlade och köpetomater och mina försummade örter som ändå lyckats hålla sig vid liv. En färdigköpt ask kikärtor är såklart superbekvämt men jag vill verkligen slå ett slag för svenska gulärtor eller gråärta som alternativ. Visst, det är det där med blötläggningen men gör det nu vetja. Frys det du inte behöver efter kokning och du har en bästa lunchupplägget framöver.
Hummus: Då behöver du det här:
- 1 ask kikärtor
- 2 dryga matskedar Tahini
- 3 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 tsk spiskummin
- saften från en citron
- 1 nypa salt
Gör så här:
Häll av spadet från kikärtorna och blanda dem med resten av ingredienserna och kör i mixern. Smaka av med salt, ev extra olja och om du har lite chili eller sumak. Lite persilja är också gott i.
Om Tahini
Tahini är alltså en sesampasta. Det ska vara 100 procent sesamfrön körda till en pasta helt enkelt. Går säkert att göra själv men det finns bra grejer att köpa. Själv har jag provat mig igenom lite olika varianter och i min vanliga butik köper jag den här som jag framförallt tycker har bra konstisens, när man ska använda den matlagning.
Lämna ett svar