• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Kall tomatsoppa, kanske nästan Gazpacho…

Kall tomatsoppa, kanske nästan Gazpacho…

Cina · juni 7, 2021 · Leave a Comment

Sommarvärme ändå! Livet blir enklare i ett svep. För egen del märker jag att maten är på väg via halvljumma till helt kalla måltider. Jag älskar allt den här matsäsongen! Färgerna på grönsakerna och att det går att köpa mer svenskt.

Häromkvällen gjorde jag däremot varm tomatsoppa. Men när jag åt den till lunch dagen efter så serverade jag den iskall. Är det en Gazpacho då? Vad vet jag? Det här är i varje fall ett middags- OCH ett lunchtips och båda var lika goda. Superenkelt också, men vill du äta den kall så är det såklart bäst att göra den kvällen innan. Lite lök, krossade tomater, vatten och så ett par skivor torrt bröd som fick koka med för att skapa lite fyllighet. Jag gillar att tillsätta citron eller vinäger också är få lite skarpare smak på soppan. Särskilt gott är det när den serveras kall. Typ så…

Kall tomatsoppa eller möjligen Gazpacho. Tydligen fotat med en flottfilter på kameran. #livetiköket

Du behöver det här för 6 portioner:

  • 2 paket krossade tomater (ca 800 g)
  • Ungefär lika mycket vatten som tomater (Använd det tomma paketet för att måtta)
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor (går bra utan)
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk vinäger eller citronjuice
  • 1 nypa chiliflakes (går bra utan om du föredrar utan hetta)
  • 2 skivor torrt ljust bröd
  • Olivolja, salt och peppar

Gör så här:

Värm upp en kastrull med lite olivolja.

Skär löken och vitlöken i grova bitar och lägg i den heta oljan. Sänk värmen och låt den steka tills löken börjar se lite genomskinlig ut, ca 2 min.

Tillsätt tomaterna, vattnet, buljongtärningarna, chiliflakes och koka upp.

Riv brödet i ett par stora bitar och lägg det soppan. Koka minst 5 minuter eller upp till en kvart beroende på vad som passar dit lunchschema.

Ta av från spisen, stoppa ner mixerstaven och kör tills soppan är slät. Smaka av med vinäger/citronjuice, salt och peppar och ringla lite olivolja över före servering.

Filed Under: Grönsaker, Medelhavssmaker, Sommarluncher, Sommarmat, Soppa, Vegetariskt Tagged With: Gazpacho, Kall tomatsoppa, Tomatsoppa

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB