Sommarvärme ändå! Livet blir enklare i ett svep. För egen del märker jag att maten är på väg via halvljumma till helt kalla måltider. Jag älskar allt den här matsäsongen! Färgerna på grönsakerna och att det går att köpa mer svenskt.
Häromkvällen gjorde jag däremot varm tomatsoppa. Men när jag åt den till lunch dagen efter så serverade jag den iskall. Är det en Gazpacho då? Vad vet jag? Det här är i varje fall ett middags- OCH ett lunchtips och båda var lika goda. Superenkelt också, men vill du äta den kall så är det såklart bäst att göra den kvällen innan. Lite lök, krossade tomater, vatten och så ett par skivor torrt bröd som fick koka med för att skapa lite fyllighet. Jag gillar att tillsätta citron eller vinäger också är få lite skarpare smak på soppan. Särskilt gott är det när den serveras kall. Typ så…
Du behöver det här för 6 portioner:
- 2 paket krossade tomater (ca 800 g)
- Ungefär lika mycket vatten som tomater (Använd det tomma paketet för att måtta)
- 1 gul lök
- 1-2 vitlöksklyftor (går bra utan)
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 msk vinäger eller citronjuice
- 1 nypa chiliflakes (går bra utan om du föredrar utan hetta)
- 2 skivor torrt ljust bröd
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Värm upp en kastrull med lite olivolja.
Skär löken och vitlöken i grova bitar och lägg i den heta oljan. Sänk värmen och låt den steka tills löken börjar se lite genomskinlig ut, ca 2 min.
Tillsätt tomaterna, vattnet, buljongtärningarna, chiliflakes och koka upp.
Riv brödet i ett par stora bitar och lägg det soppan. Koka minst 5 minuter eller upp till en kvart beroende på vad som passar dit lunchschema.
Ta av från spisen, stoppa ner mixerstaven och kör tills soppan är slät. Smaka av med vinäger/citronjuice, salt och peppar och ringla lite olivolja över före servering.
Lämna ett svar