• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Sobanudlar med chili- och ponzumarinerade ägg

Sobanudlar med chili- och ponzumarinerade ägg

Cina · oktober 19, 2022 · Leave a Comment

Marinerade ägg!!! Det är bara så gott att jag inte fattar att jag inte alltid har det hemma. Men ibland måste man bara få längta efter något. Chiliolja har jag däremot alltid i kylen vilket gör startsträckan till det här receptet kortare. Äggen vill ändå ha ett dygn eller två i kylen för maxad smak. Men att öppna kylen och ha sina ägg gör den här lunchen snabbfixad. Jag har sobanudlar som är gjorda på bovete. Tycker de har en god smak. Rättika, en lila morot och salladslök var allt som behövdes för att i övrigt svänga ihop den här 5-plus lunchen.

Du behöver det här till 1 portion

  • 70 – 100 g sobanudlar
  • 1 tärning hönsbuljong (Ej nödvändigt. Salt går också bra)
  • 1 morot
  • 1 dryg dl strimlad rättika
  • 1/2 salladslök
  • 1 marinerat ägg
  • 1 msk av marinad
  • 2 msk jordnötter (för den som vill ha lite mer mat)
  • ev extra chiliolja och ponzu
Marinad till äggen
  • 1 dl chiliolja
  • 1 dl ponzu
  • 1 salladslök
Till chiloljan
  • 2 dl matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl gochugaru (koreansk chili)
  • 1 färsk röd chili hackad (med eller utan kärnor beroende på hur stark du vill ha det) 
  • 2 hackade/rivna vitlökslklyftor
  • 1 msk hackad/riven ingefära
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 stjärnanis

Gör så här

Chilioljan gör du genom att finhacka chili, vitlök, ingefäran. Blanda sedan alla ingredienserna i en kastrull med oljan och värm långsamt. Se upp så att du inte bränner vitlöken. Låt oljan stå och svalna innan du blandar den med ponzun till marinaden.

För att marinera ägg kokar du dem i 6 minuter. När de har svalnat skalar du dem och lägger dem i en trång burk och häller över marinaden och salladslöken så att de täcks. Låt stå minst ett dygn.

Så var det dagens lunch. Koka nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna. Jag tar lite hönsbuljong istället för vatten och istället för att skölja dem efteråt lyfter jag över nudlarna direkt i serveringsskålen så att de får med sig smaken av buljongen.

Strimla eller riv rättika och morot. Med en mandolin går det enkelt. Skiva löken tunt.

Dela ägget och lägg upp tillsammans med grönsakerna på nudlarna. Häll över 1 dryg msk av marinaden och strö över lite jordnötter. För extra smak tillsätt mer chiliolja och ponzu.

Filed Under: Asiatiska smaker, Comfortfood, Smaksättare, Vegetariskt Tagged With: Marinerade ägg, Sobanudlar

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB