• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Fänkål- och tonfiskpasta

Fänkål- och tonfiskpasta

Cina · juni 12, 2023 · Leave a Comment

Fänkål ändå! Jag tycker ofta det rynkas på näsan åt fänkål och det är så synd. Det är en sån fin grönsak. Man måste bara tillaga den ordentligt. ELLER så lagar men den inte alls. För en tunt skivad fänkål med citrus i en sallad är otroligt gott.  Den här fänkålen skivar jag ganska tunt och ger lite stekyta sen får den gå i stekpannan med tomat och vitlök medan pastan kokar Mot slutet adderar jag lite pastavatten för att få en krämig pasta. 

Fänkål älskar fisk och skaldjur så det fick bli lite tonfisk till den här. Jag köper alltid den i olja och så tillsätter jag den sist av allt så att jag behåller stora fina bitar.

Du behöver det här till 1 portion

  • 70 – 100 g pasta
  • 1-2 msk olivolja
  • ½ – 1 fänkålsstånd beroende på storlek
  • 2-3 normalstora tomater eller 1 handfull cocktailtomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 80 g tonfisk i olja (½ burk)
  • parmesanost
  • salt och peppar

Gör så här

Koka upp pastavatten och glöm inte att salta ordentligt. Du vill koka pastan samtidigt som du steker fänkålen. 

Skiva fänkålen och hetta upp en stekpanna med olivolja och lägg i fänkålen. Stek den på hög värme med en nypa salt i någon minut så att den får färg. 

Under tiden delar du tomaten i klyftor och skivar vitlöken och lägger i stekpannan med fänkålen. Låt det steka på medelvärme. 

När pastan har 1 minut kvar häller du över ½ dl av pastavattnet till fänkålen. Smaka av med salt och peppar.

När pastan är klar lyfter du över den direkt från vattnet med en tång och blandar med fänkålen och tomaterna.  Tillsätt tonfisken i stora bitar och slunga pastan lite lätt. 

Hyvla över några parmesanflakes och ringla över olivolja. Vrid ett extra varv på pepparkvarnen över pastan.  

Örter som passar bra till är t.ex. persilja, salvia, och basilika.

Filed Under: Comfortfood, Medelhavssmaker, Pastarätter Tagged With: Fänkål, Tonfisk

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB