Fänkål ändå! Jag tycker ofta det rynkas på näsan åt fänkål och det är så synd. Det är en sån fin grönsak. Man måste bara tillaga den ordentligt. ELLER så lagar men den inte alls. För en tunt skivad fänkål med citrus i en sallad är otroligt gott. Den här fänkålen skivar jag ganska tunt och ger lite stekyta sen får den gå i stekpannan med tomat och vitlök medan pastan kokar Mot slutet adderar jag lite pastavatten för att få en krämig pasta.
Fänkål älskar fisk och skaldjur så det fick bli lite tonfisk till den här. Jag köper alltid den i olja och så tillsätter jag den sist av allt så att jag behåller stora fina bitar.
Du behöver det här till 1 portion
- 70 – 100 g pasta
- 1-2 msk olivolja
- ½ – 1 fänkålsstånd beroende på storlek
- 2-3 normalstora tomater eller 1 handfull cocktailtomater
- 1 vitlöksklyfta
- 80 g tonfisk i olja (½ burk)
- parmesanost
- salt och peppar
Gör så här
Koka upp pastavatten och glöm inte att salta ordentligt. Du vill koka pastan samtidigt som du steker fänkålen.
Skiva fänkålen och hetta upp en stekpanna med olivolja och lägg i fänkålen. Stek den på hög värme med en nypa salt i någon minut så att den får färg.
Under tiden delar du tomaten i klyftor och skivar vitlöken och lägger i stekpannan med fänkålen. Låt det steka på medelvärme.
När pastan har 1 minut kvar häller du över ½ dl av pastavattnet till fänkålen. Smaka av med salt och peppar.
När pastan är klar lyfter du över den direkt från vattnet med en tång och blandar med fänkålen och tomaterna. Tillsätt tonfisken i stora bitar och slunga pastan lite lätt.
Hyvla över några parmesanflakes och ringla över olivolja. Vrid ett extra varv på pepparkvarnen över pastan.
Örter som passar bra till är t.ex. persilja, salvia, och basilika.
Lämna ett svar