• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / glutenfritt / Grillad aubergine med färsk tomatsås

Grillad aubergine med färsk tomatsås

Cina · september 13, 2023 · Leave a Comment

Det här var sommarens go-to-recept för mig. Den färska tomatsåsen alltså. Den åts, som här, till aubergine men även till labneh, med burrata, som pastasås, som grilltillbehör, på mackor och som salladsdressing.

Färska tomater har en annan friskhet och sötma än de på burk och när man river dem och skippar skalet får de nästan som en ”slushig” konsistens.

Just till den här rätten rev jag ner parmesanost, men du kan göra den utan osten och riva över den sen. Då kan du variera användningen ännu mer om du får sås över. Inte för att det inte går att ha parmesan till det mesta men ibland vill man välja till den sen.

Aubergine ska tillagas hårt!

Jag kan inte nog poängtera hur icke gott det är med aubergine som inte är tillräckligt tillagad. Den sorten jag fick i min ungdom och som fick mig tycka att det var den äckligaste grönsaken man kunde föreställa sig. Svampig och bitter. Nej, nej, nej! Aubergine ska vara len, snudd på söt och lite nötig i smaken. Allt det uppnår man genom att köra skiten ur den helt enkelt. Till rätter som den här saltar jag inte ur den innan. Däremot lägger jag den i salt och olja och låter den dra i 20 min innan ugnen.

Ingredienser 4 portioner

  • 2 auberginer
  • 2 msk olivolja
  • 2-3 tsk salt
  • 2 stora tomater
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 dl riven parmesan
  • 1-2 msk olivolja
  • 1/2 – 1 msk sherryvinäger (eller rödvinsvinäger)
  • svartpeppar
  • 2 msk rostade pistagnötter eller mandel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader

Dela auberinen i klyftor på längden och lägg i en skål med salt och olivolja. Låt stå i 20 min.

Under tiden. Riv tomaterna på ett rivjärn. Riv ända in till skalet men inte skalet.

Blanda i vitlöken, olja, parmesan, vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Sätt in auberginen i ugnen och grilla den tills den är mjuk och fått ordentligt med färg ca 25-30 min.

Rosta nötterna lätt i sen stekpanna.

Ta ut auberginen, ös över tomatsåsen och avsluta med att strö över de rostade nötterna.

Filed Under: glutenfritt, Grönsaker, Laktosfritt, Medelhavssmaker, Sommarmat, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, Tomatsås

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB