• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Bakat / Extra allt pepparkakor

Extra allt pepparkakor

Cina · december 11, 2023 · 2 Comments

Att hitta på sitt helt egna pepparkaksrecept går nog inte. Allt har gjorts! Däremot har jag provat mig igenom en herrans massa recept och kommit fram till att det här är min favorit. Receptet kommer från Leif Mannerströms julbok. Det innehåller extra mycket sirap vilket gör pepparkakorna krispiga och så ska det vara rikligt med nymalen kardemumma och kryddnejlika att man får den där kryddiga smaken.

Tips: Om du inte har varit förutseende och rumstempererat ditt smör så kan du hyvla det eller riva det på ett grovt rivjärn. 

I år gör jag en deg som jag tänker baka av i omgångar.

Ingredienser 200- 250 st

  • 4 dl ljus sirap
  • 4 dl farinsocker
  • 275 g smör
  • 1 ägg
  • 11 – 12 dl vetemjöl. 
  • 2 msk kanel
  • 1 msk nymalen kryddnejlika
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk nymalen kardemumma
  • 1 tsk bikarbonat

Gör så här

Riv/hyvla smöret och häll upp med farinsocker i en bunke

Koka upp sirapen och häll över socker- och smörblandingen och rör ihop tills allt smör smält. Låt svalna lite.

Tillsätt ägget till smeten när den svalnat och rör ut. 

Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och sikta ner i smörblandningen under omrörning. 

Låt degen vila över natten glöm inte att ta ut den en timme innan bakning.

Kavla degen på ett mjölat bakbord eller om du har pilliga figurer kan du kavla direkt mellan två bakplåtspapper för att slippa flytta på dem. 

Kom ihåg att bakplåtspapprena kan användas igen

Grädda på 175 grader i mitten av ugnen. 

Låt kakorna svalna på galler.

Filed Under: Bakat, Jul Tagged With: Pepparkakor

Reader Interactions

Comments

  1. Catarina says

    januari 22, 2025 at 2:32 e m

    Kryddpeppar??? Ska det inte vara kryddnejlika?

    Svara
    • Cina says

      januari 22, 2025 at 2:40 e m

      Uppmärksamt av dig. Kryddnejlika ska det såklart stå och nu är receptet korrekt. Tack 🙂

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB