Att hitta på sitt helt egna pepparkaksrecept går nog inte. Allt har gjorts! Däremot har jag provat mig igenom en herrans massa recept och kommit fram till att det här är min favorit. Receptet kommer från Leif Mannerströms julbok. Det innehåller extra mycket sirap vilket gör pepparkakorna krispiga och så ska det vara rikligt med nymalen kardemumma och kryddpeppar att man får den där kryddiga smaken.
Tips: Om du inte har varit förutseende och rumstempererat ditt smör så kan du hyvla det eller riva det på ett grovt rivjärn.
I år gör jag en deg som jag tänker baka av i omgångar.
Ingredienser 200- 250 st
- 4 dl ljus sirap
- 4 dl farinsocker
- 275 g smör
- 1 ägg
- 11 – 12 dl vetemjöl.
- 2 msk kanel
- 1 msk nymalen kryddpeppar
- 1 msk mald ingefära
- 1 msk nymalen kardemumma
- 1 tsk bikarbonat
Gör så här
Riv/hyvla smöret och häll upp med farinsocker i en bunke
Koka upp sirapen och häll över socker- och smörblandingen och rör ihop tills allt smör smält. Låt svalna lite.
Tillsätt ägget till smeten när den svalnat och rör ut.
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och sikta ner i smörblandningen under omrörning.
Låt degen vila över natten glöm inte att ta ut den en timme innan bakning.
Kavla degen på ett mjölat bakbord eller om du har pilliga figurer kan du kavla direkt mellan två bakplåtspapper för att slippa flytta på dem.
Kom ihåg att bakplåtspapprena kan användas igen
Grädda på 175 grader i mitten av ugnen.
Låt kakorna svalna på galler.
Lämna ett svar