• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Jul / Lerpottasill med brynt smör

Lerpottasill med brynt smör

Cina · december 13, 2023 · Leave a Comment

Det här är den enda maträtten jag behöver till jul,…och midsommar och påsk. Jag är lite petig med sill och föredrar Matjessillen. Visste du att den kommer från Nederländerna och att smaksättningen är bl.a av kanel och sandelträ.  Tillsammans med potatisen, ägget, löken, dillen och det brynta smöret så blir det kalas. Jag vet att man kan servera sillen värmd men jag tycker den fungerar rumsvarm och att hälla det heta brynta smöret gör jobbet och du slipper momentet med ugnen.

Ingredienser 4 portioner

  • 400 g matjessillfiléer
  • 4-6 potatisar av fastare slag som tex Amandine
  • 2 ägg
  • 1 finhackad rödlök
  • 2 msk finhackad gräslök
  • några kvistar färsk dill
  • 100 g smör

Gör så här

Koka potatisen i lättsaltat vatten.

Koka äggen 7 minuter från den första bubblan. När de är klara, lägger du dem i kallt vatten innan du skalar dem.

Finhacka under tiden gräslök, rödlök och skär sillfilén i munsbitar.

Bryn smöret långsamt på medelvärme.

Skala ägget och hacka fint.

Skiva potatisen och lägg med sillen i botten av en serveringsskål eller tallrik.

Tillsätt de hackade äggen, löken och gräslöken.

Häll över det sjudande smöret och toppa med de färska dillkvistarna.

Filed Under: Jul, Sommarluncher Tagged With: Lerpottasill

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB