Det här är den enda maträtten jag behöver till jul,…och midsommar och påsk. Jag är lite petig med sill och föredrar Matjessillen. Visste du att den kommer från Nederländerna och att smaksättningen är bl.a av kanel och sandelträ. Tillsammans med potatisen, ägget, löken, dillen och det brynta smöret så blir det kalas. Jag vet att man kan servera sillen värmd men jag tycker den fungerar rumsvarm och att hälla det heta brynta smöret gör jobbet och du slipper momentet med ugnen.
Ingredienser 4 portioner
- 400 g matjessillfiléer
- 4-6 potatisar av fastare slag som tex Amandine
- 2 ägg
- 1 finhackad rödlök
- 2 msk finhackad gräslök
- några kvistar färsk dill
- 100 g smör
Gör så här
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
Koka äggen 7 minuter från den första bubblan. När de är klara, lägger du dem i kallt vatten innan du skalar dem.
Finhacka under tiden gräslök, rödlök och skär sillfilén i munsbitar.
Bryn smöret långsamt på medelvärme.
Skala ägget och hacka fint.
Skiva potatisen och lägg med sillen i botten av en serveringsskål eller tallrik.
Tillsätt de hackade äggen, löken och gräslöken.
Häll över det sjudande smöret och toppa med de färska dillkvistarna.
Lämna ett svar