• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Bakat / Apelsin- och mandelkaka

Apelsin- och mandelkaka

Cina · januari 30, 2024 · Leave a Comment

Ibland får man till ett recept som bara blir så bra att det känns helt onödigt att prova något annat. Det här är mitt mest delade recept någonsin och jag är inte ledsen för det. Den här kakan är så saftig och så har den en precis lagom seg kant. Den smakar och doftar sött av apelsin som är bästa smakkompis med olivolja och mandel. Mina barn som inte gillar när jag har citrus i kakor (vilket jag elakt nog alltid har) älskar den här kakan. Den påminner lite om en kladdkaka i konsistensen med lite crisp på kanten och absolut ljuvligt, krämig inuti.

Gör den glutenfri och med mindre socker

Eftersom det här receptet fått sån spridning har jag också fått frågor om det går att variera och det gör det absolut. Du kan byta ut mjölet mot motsvarande mängd mandelmjöl eller rismjöl och det går att minska mängden socker till 2,5 dl. Det är en smaksak och lite beroende på hur söta apelsinerna är.

Apelsin och mandelkaka

Du behöver det här

  • 2 ägg
  • 3 dl socker (2,5 dl för den som vill ha en mindre söt kaka)
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl vetemjöl (kan ersättas med mandelmjöl eller rismjöl)
  • 1 tsk bakpulver
  • zest från 1 tvättad ekologisk apelsin
  • juice från 1/2 apelsin
  • 1 dl olivolja
  • mandelflagor till garnering (valfritt)
  • florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader

Smörj en springform 22 cm med smör och ströa kanterna med mandelmjöl.

Vispa ägg och socker fluffigt och nästan vitt

Blanda mandelmjöl, mjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen med en slickepott. Rör till en jämn smet.

Tillsätt olivolja, apelsinjuice och zest från hela apelsinen

Rör till en jämn smet och häll upp i formen och strö över mandelflagorna

Grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut och låt kakan svalna innan du pudrar över florsockret.

Filed Under: Bakat, Desserter, glutenfritt, Laktosfritt, Medelhavssmaker Tagged With: Apelsin och mandelkaka, Dessert

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB