Ibland får man till ett recept som bara blir så bra att det känns helt onödigt att prova något annat. Det här är mitt mest delade recept någonsin och jag är inte ledsen för det. Den här kakan är så saftig och så har den en precis lagom seg kant. Den smakar och doftar sött av apelsin som är bästa smakkompis med olivolja och mandel. Mina barn som inte gillar när jag har citrus i kakor (vilket jag elakt nog alltid har) älskar den här kakan. Den påminner lite om en kladdkaka i konsistensen med lite crisp på kanten och absolut ljuvligt, krämig inuti.
Gör den glutenfri och med mindre socker
Eftersom det här receptet fått sån spridning har jag också fått frågor om det går att variera och det gör det absolut. Du kan byta ut mjölet mot motsvarande mängd mandelmjöl eller rismjöl och det går att minska mängden socker till 2,5 dl. Det är en smaksak och lite beroende på hur söta apelsinerna är.
Du behöver det här
- 2 ägg
- 3 dl socker (2,5 dl för den som vill ha en mindre söt kaka)
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl vetemjöl (kan ersättas med mandelmjöl eller rismjöl)
- 1 tsk bakpulver
- zest från 1 tvättad ekologisk apelsin
- juice från 1/2 apelsin
- 1 dl olivolja
- mandelflagor till garnering (valfritt)
- florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj en springform 22 cm med smör och ströa kanterna med mandelmjöl.
Vispa ägg och socker fluffigt och nästan vitt
Blanda mandelmjöl, mjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen med en slickepott. Rör till en jämn smet.
Tillsätt olivolja, apelsinjuice och zest från hela apelsinen
Rör till en jämn smet och häll upp i formen och strö över mandelflagorna
Grädda i 20-25 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut och låt kakan svalna innan du pudrar över florsockret.
Lämna ett svar