Mitt bidrag till grillduellens såsvecka var denna sötsyrliga färgbomb till sås. Det var inget lätt val. Jag hade minst två till på lut men den här såsen representerar hur jag lagar mat och det jag älskar mest att äta. Enkelt och smakrikt. Jag älskar den här särskilt till grillad fisk, skaldjur och kyckling. Men va’ tusan! Den passar till det mesta.
Konfiterad vitlök är något av det bästa man kan ha hemma. I den här såsen ger den en len smak av vitlök och bidrar med krämighet. Har du lite torrt bröd får det dessutom ett nytt syfte i denna sås. Örter som passar extra bra till är persilja, mynta och timjan.
För en filminstruktion på hur jag gjorde såsen kan du kolla mitt Insta
Grillad bläckfisk är som Medelhavet fast hemma
Jag köper färdigkokt pulpo, dvs bläckfiskarmar på min favoritbutik Supermercado i Stockholm. Men jag ser att det emellanåt finns på de vanliga matbutikerna och får du inte tag på pulpo så tar du bläckfisktuber, skrårar och grillar istället. Grilla en citron till och ringla över olivolja och du förflyttar dig till Medelhavet i en tugga.

Ingredienser
- ca 400 g grillade paprikor (4 st och få med lite av spadet)
- 15 klyftor konfiterad vitlök
- 1 msk sherryvinäger
- 1 rejäl röd chili
- 0,75 dl olivolja
- 1 ordentlig skiva dagsgammalt bröd (ta mer om du vill ha tjockare sås)
- salt och peppar
- Kokt pulpo
- 1 citron
- bladpersilja
- Olivolja
Så här konfiterar du vitlök
Skala klyftorna från två hela vitlökar
Lägg i den minsta kastrull du har och häll över rapsolja så att den precis täcker
Värm upp långsamt och låt sjuda tills vitlöken är mjuk, ca 10 minuter.
Du vill inte att den ska få färg för då blir den bitter
Förvara i en burk med olja. Håller i veckor!
Grillad Pulpo
Torka av den färdigkokta pulpon, gnid in den i lite olja och en nypa salt. Lägg på grillen samtidigt som citronen och grilla ett par minuter innan du vänder den. Det är allt!
Lämna ett svar