• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grillat / Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås

Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås

Cina · september 26, 2025 · Leave a Comment

Mitt bidrag till grillduellens såsvecka var denna sötsyrliga färgbomb till sås. Det var inget lätt val. Jag hade minst två till på lut men den här såsen representerar hur jag lagar mat och det jag älskar mest att äta. Enkelt och smakrikt. Jag älskar den här särskilt till grillad fisk, skaldjur och kyckling. Men va’ tusan!  Den passar till det mesta. 

Konfiterad vitlök är något av det bästa man kan ha hemma. I den här såsen ger den en len smak av vitlök och bidrar med krämighet. Har du lite torrt bröd får det dessutom ett nytt syfte i denna sås. Örter som passar extra bra till är persilja, mynta och timjan. 

För en filminstruktion på hur jag gjorde såsen kan du kolla mitt Insta

Grillad bläckfisk är som Medelhavet fast hemma

Jag köper färdigkokt pulpo, dvs bläckfiskarmar på min favoritbutik Supermercado i Stockholm. Men jag ser att det emellanåt finns på de vanliga matbutikerna och får du inte tag på pulpo så tar du bläckfisktuber, skrårar och grillar istället. Grilla en citron till och ringla över olivolja och du förflyttar dig till Medelhavet i en tugga.

Ingredienser

  • ca 400 g grillade paprikor (4 st och få med lite av spadet)
  • 15 klyftor konfiterad vitlök 
  • 1 msk sherryvinäger 
  • 1 rejäl röd chili
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 ordentlig skiva dagsgammalt bröd (ta mer om du vill ha tjockare sås)
  • salt och peppar
  • Kokt pulpo
  • 1 citron
  • bladpersilja
  • Olivolja

Så här konfiterar du vitlök

Skala klyftorna från två hela vitlökar

Lägg i den minsta kastrull du har och häll över rapsolja så att den precis täcker

Värm upp långsamt och låt sjuda tills vitlöken är mjuk, ca 10 minuter. 

Du vill inte att den ska få färg för då blir den bitter 

Förvara i en burk med olja. Håller i veckor! 

Grillad Pulpo

Torka av den färdigkokta pulpon, gnid in den i lite olja och en nypa salt. Lägg på grillen samtidigt som citronen och grilla ett par minuter innan du vänder den. Det är allt!

Filed Under: Grillat, Medelhavssmaker, Såser, Smaksättare Tagged With: Paprika, Pulpo

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB