Det är högsäsong för pumpa och då menar jag inte bara de där bjässarna som man karvar ur och gör lyktor av. Det finns ju så många alternativ. Jag har provat mig igenom flera av dem och kommit fram till att mina favoriter Hokkaido och Butternut. De är båda relativt fasta i köttet och har en nötig smak som jag föredrar.
Pumpans smakkompisar
Idag blev det en Butternut till lunch och jag passade på att rosta hela pumpan för att använda andra halvan till en soppa. När det kommer till pumpa tycker jag att den ska vara hårt rostad gärna med lite bränd kant så att den karamelliserats. Det tar bort den där lite jolmiga, söta smaken som många inte tycker om. Sen gäller det att ha bra smakkompisar. Här har jag valt chili och Ponzu. Men jag gillar också citronzest och färska örter, särskilt Salvia. Ostar som Gruyere, Parmesan och Västerbottensost passar också bra med pumpa.
Pocherat ägg = sås!
Jag pocherar ett ägg och har till. Dels för att göra rätten mättande men framförallt det blir en krämig sås av gulan. Jag tycker alltid att det är enklare att pochera ägg för så slipper man eländet med att skala det efter kokning. Men det är en smaksak. 3 minuter max ska det pocheras alternativt kokas i 4-5 minuter.

Ingredienser 2 portioner
- 1/2 pumpa den runda delen med kärnhuset är bra här
- 1 tsk salt
- 2 krm cayennepeppar
- 1 1/2 msk rapsolja
- 1 -2 msk Ponzu
- Nudlar
- 2 ägg
- 1 tsk ättika
- 2-4msk chilolja (recept hittar du här)
- 1 salladslök
- 1 msk rostade sesamfrön till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och kärna ur pumpan och skär i halvmånar ca 1 cm tjocka
Vänd ner pumpan i olja, salt och cayennepeppar
Rosta på en plåt i ugnen tills de fått ordentligt med färg. ca 25-30 min
Under tiden koka upp vattnet till nudlarna och koka enligt förpackningsinstruktionerna.
Koka också upp en liten kastrull med vatten till äggen
Skiva salladslöken.
Kläck äggen i en liten skål och häll över ättikan. Det kommer gör att vitan håller ihop bättre under pocheringen
När pumpan är klar tar du ut den och blandar med Ponzu och den vita delen av salladslöken. Den gröna spar du till topping.
Gör iordning tallrikar med nudlar och pumpan
Sänk värmen på vattnet till äggen, rör upp en virvel och droppa ner äggen. Låt sjuda i 3 minuter och ta upp med en hålslev och lägg direkt på nudlarna.
Toppa med chilioljan, salladslöken och extra sesamfrön om du har.

Lämna ett svar