• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Tomatsallad med picklad fänkål och parmesan. Perfekt till grillad fisk

Tomatsallad med picklad fänkål och parmesan. Perfekt till grillad fisk

Cina · juli 24, 2020 · Leave a Comment

Sommaren handlar ganska mycket om att hitta bra tillbehör till det man slänger på grillen. Jag älskar fänkål och smaken av anis passar otroligt bra till fisk och skaldjur och även fläsk. Ibland får man dock för stora bitar med för mycket tuggmotstånd och då slår det över i en något besk smak så antingen måste man tillaga den riktigt länge eller servera den fint skuren tycker jag.

Att pickla fänkål är den perfekta genvägen. Jag picklar i en klassisk 1-2-3-lag men här kan man vara kreativ, t.ex. använda vinäger, kanske riva i lite citronskal, stöta några fänkålsfrön för att förstärka smaken osv. Det fina med att pickla den är att den blir ett perfekt tillbehör som man kan ha i kylen för att t.ex. pigga upp en sallad med. Idag var det tomater som fick sällskap. Fänkål är ju rustad med lite egen dill och den ska man såklart spara och ha i salladen, men jag ville ha ännu mer dillsmak så jag förstärkte med ett knippe ”vanlig” dill också för dill och tomater är riktigt goda smakkompisar.

När jag skriver det här kommer jag på att det förmodligen är riktigt gott att ha picklad fänkål till ugnsbakade tomater. Jag återkommer till det. Tänker mig att jag ska göra en Porchetta endera dagen och ha det till….

Fina små dillvippor som älskar tomater

Du behöver det här:

  • 1 litet fänkålsstånd
  • 2 dl 1-2-3-lag
  • 400 g små tomater
  • Parmesanost
  • Dill
  • Olivolja, salt och peppar

Gör så här:

Gör din 1-2-3 lag på morgonen. Det tar max 5 minuter och varför inte göra en ordentlig omgång på 1 liter medan du håller på. Man vet aldrig vad och när andan faller på att pickla något.

Skiva fänkålen tunt. Släng inte dillen. Spar den att ha på salladen eller ta med den i 1-2-3-lagen.

Lägg fänkålen i en burk med lock och häll över den kalla lagen. Låt stå åtminstone 2-3 timmar i kylen.

Picklad fänkål
”Bra-att-ha-tillbehör”

Dela dina tomater och hacka dillen och blanda i. Salta, peppra och häll över olivolja. Blanda och toppa med fänkålen, och ordentligt med hyvlad parmesan.

Filed Under: Grönsaker, Sallader, Sommarmat, Tillbehör, Vegetariskt Tagged With: Fänkål, Picklad fänkål, Tomatsallad

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB