Sommaren handlar ganska mycket om att hitta bra tillbehör till det man slänger på grillen. Jag älskar fänkål och smaken av anis passar otroligt bra till fisk och skaldjur och även fläsk. Ibland får man dock för stora bitar med för mycket tuggmotstånd och då slår det över i en något besk smak så antingen måste man tillaga den riktigt länge eller servera den fint skuren tycker jag.
Att pickla fänkål är den perfekta genvägen. Jag picklar i en klassisk 1-2-3-lag men här kan man vara kreativ, t.ex. använda vinäger, kanske riva i lite citronskal, stöta några fänkålsfrön för att förstärka smaken osv. Det fina med att pickla den är att den blir ett perfekt tillbehör som man kan ha i kylen för att t.ex. pigga upp en sallad med. Idag var det tomater som fick sällskap. Fänkål är ju rustad med lite egen dill och den ska man såklart spara och ha i salladen, men jag ville ha ännu mer dillsmak så jag förstärkte med ett knippe ”vanlig” dill också för dill och tomater är riktigt goda smakkompisar.
När jag skriver det här kommer jag på att det förmodligen är riktigt gott att ha picklad fänkål till ugnsbakade tomater. Jag återkommer till det. Tänker mig att jag ska göra en Porchetta endera dagen och ha det till….
Du behöver det här:
- 1 litet fänkålsstånd
- 2 dl 1-2-3-lag
- 400 g små tomater
- Parmesanost
- Dill
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Gör din 1-2-3 lag på morgonen. Det tar max 5 minuter och varför inte göra en ordentlig omgång på 1 liter medan du håller på. Man vet aldrig vad och när andan faller på att pickla något.
Skiva fänkålen tunt. Släng inte dillen. Spar den att ha på salladen eller ta med den i 1-2-3-lagen.
Lägg fänkålen i en burk med lock och häll över den kalla lagen. Låt stå åtminstone 2-3 timmar i kylen.
Dela dina tomater och hacka dillen och blanda i. Salta, peppra och häll över olivolja. Blanda och toppa med fänkålen, och ordentligt med hyvlad parmesan.
Lämna ett svar