• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Dagens version av Salade Niçoise

Dagens version av Salade Niçoise

Cina · maj 9, 2023 · Leave a Comment

Det är bäst jag skriver “dagens version”. Dels för att jag ständigt varierar mig utifrån vad jag har hemma och så för att det alltid finns en Niçoisepolis därute som inte tycker att man får hitta på sin egen version.

I mitt fall är det viktigaste med en Niçoise att den innehåller, tonfisk, ägg, sardeller och oliver och så gärna en dressing med mycket dijonsting. Men en traditionsivrare skulle med bestämdhet hävda att den måste innehålla potatis och haricots verts och självklart färsk tonfisk. Och ja, det gör såklart inte saken sämre men när man inte har tiden eller ingredienserna så tar man vad man har. Om du inte har sardeller kan du säkert komma undan med kapris eller parmesan t.ex.

Om jag får komma med en olivrekommendation så är Olives de Nyons otrooooligt goda. Men, som sagt, man tar det man har.

Salade Nicoise

Du behöver det här för 2 portioner

  • Valfri sallad så att det fyller botten på en tallrik/skål (jag slår ett slag för gemsallad)
  • 4 tomater
  • 1/2 gurka
  • 2 ägg
  • 6 sardellfiléer
  • 3 msk svarta oliver
  • 1 burk tonfisk i olja
  • 1/2 rödlök
  • svartpeppar
Till dressingen
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

Koka äggen i 7 minuter från första kokbubblan och lägg dem i kallt vatten när de kokat klart.

Hacka sallad, gurka och tomat i munsbitar och skiva löken tunt.

Blanda dressingen.

Lägg upp salladen med bladen i botten och övriga grönsaker på.

Dela sardellerna i mindre bitar och lägg dem tillsammans med oliverna spridda över salladen.

Lägg på tonfisken i så stora bitar du kan.

Skala och dela äggen och lägg på toppen.

Ringla över dressingen och ta ett par tag med pepparkvarnen.

Filed Under: Grönsaker, Medelhavssmaker, Sallader, Sommarluncher, Sommarmat Tagged With: Salade Niçoise, Tonfisksallad

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB