Det är bäst jag skriver “dagens version”. Dels för att jag ständigt varierar mig utifrån vad jag har hemma och så för att det alltid finns en Niçoisepolis därute som inte tycker att man får hitta på sin egen version.
I mitt fall är det viktigaste med en Niçoise att den innehåller, tonfisk, ägg, sardeller och oliver och så gärna en dressing med mycket dijonsting. Men en traditionsivrare skulle med bestämdhet hävda att den måste innehålla potatis och haricots verts och självklart färsk tonfisk. Och ja, det gör såklart inte saken sämre men när man inte har tiden eller ingredienserna så tar man vad man har. Om du inte har sardeller kan du säkert komma undan med kapris eller parmesan t.ex.
Om jag får komma med en olivrekommendation så är Olives de Nyons otrooooligt goda. Men, som sagt, man tar det man har.
Du behöver det här för 2 portioner
- Valfri sallad så att det fyller botten på en tallrik/skål (jag slår ett slag för gemsallad)
- 4 tomater
- 1/2 gurka
- 2 ägg
- 6 sardellfiléer
- 3 msk svarta oliver
- 1 burk tonfisk i olja
- 1/2 rödlök
- svartpeppar
Till dressingen
- 2 tsk dijonsenap
- 2 msk olivolja
- 1-2 tsk vitvinsvinäger
Gör så här
Koka äggen i 7 minuter från första kokbubblan och lägg dem i kallt vatten när de kokat klart.
Hacka sallad, gurka och tomat i munsbitar och skiva löken tunt.
Blanda dressingen.
Lägg upp salladen med bladen i botten och övriga grönsaker på.
Dela sardellerna i mindre bitar och lägg dem tillsammans med oliverna spridda över salladen.
Lägg på tonfisken i så stora bitar du kan.
Skala och dela äggen och lägg på toppen.
Ringla över dressingen och ta ett par tag med pepparkvarnen.
Lämna ett svar