• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Färskpotatis. Ja tack!

Färskpotatis. Ja tack!

Cina · maj 27, 2020 · Leave a Comment

Det har varit några dagar då arbete och det fina vädret gjorde att fullständigt kom av mig vad gäller luncherna. Tack och lov att färskpotatisen har kommit, säger jag bara då. Jag skulle kunna äta den rakt upp och ner som den är. Helst med en klick smör såklart. Men nu råkade jag ha lite svartkål, saltgurka och färsk gurka och en ramslöksmajo så då fick det bli lunch. Jag bara säger det: Ut och köp färskpotatis med er! Ha den på knäckemacka med kaviar och gräslök. Gör potatissallad, ugnsrosta, saltkoka, baka, gör gubbröra, ät med matjessill och brynt smör…

Potatissalladsinspiration

Hur definierar man egentligen en potatissallad? Potatis, och en grönsak kanske? Det är sannerligen inte svårt att ro det iland. Jag brukar oftast göra någon av följande tre.

Krämig potatissallad

En potatissallad med ngn form av majonnäs, Créme Fraiche, eller t.ex gräddfil. Den är god till grillat för att inte tala om fisk, särskilt rökt fisk. Blanda med t.ex. svartkål, lök i ngn form, sparris, broccoli, äpple, päron, gurka både saltad, picklad och färsk och varför inte mandel. Smaksätt med färska örter, citronzest, salt och peppar, chili. Dragon och dijonsenap är en underbar kombo.

”Tysk” potatissallad

En tysk potatissallad brukar dressas med en vinaigrette. Här kan du blanda i olika sorters senap eller picklade senapsfrön , lök av ngt slag, kapris, sparris, gurka, bladspenat, äpple, rädisor, jordgubbar, fetaost. Jag tycker den är extra god till korv och lax men det passar såklart till precis vad som helst eller bara som den är.

Potatissallad på ugnsrostade potatisar

Det är något med ugnsrostad mat som gör att man känner sig älskad. Jag rostar dem hårt i ugnen På 225 grader med ytterst lite olja eller ingen alls, och så lite salt. Sen serverar jag dem i sallader, eller med pesto till precis ALLT! Det är den perfekta sommarmaten.

Tips: Samma ingrediens, olika tillagning

Om du inte har så många olika ingredienser hemma så använd då samma, men tillaga den på lite olika sätt och ha i maten. T.ex. Färsk gurka med saltgurka, eller färsk svartkål med rostad svartkål. Rostad potatis med saltkokad potatis osv. Det händer något med all mat när den tillagas på olika sätt. Den kan ändra konstisens, och smak helt och hållet och lyfta den simplaste rätten.

Filed Under: Grönsaker, Sallader, Snabblunch, Vegetariskt Tagged With: Färskpotatis, Potatis, Potatissallad, Rostad potatis, Svartkål

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB