Det har varit några dagar då arbete och det fina vädret gjorde att fullständigt kom av mig vad gäller luncherna. Tack och lov att färskpotatisen har kommit, säger jag bara då. Jag skulle kunna äta den rakt upp och ner som den är. Helst med en klick smör såklart. Men nu råkade jag ha lite svartkål, saltgurka och färsk gurka och en ramslöksmajo så då fick det bli lunch. Jag bara säger det: Ut och köp färskpotatis med er! Ha den på knäckemacka med kaviar och gräslök. Gör potatissallad, ugnsrosta, saltkoka, baka, gör gubbröra, ät med matjessill och brynt smör…
Potatissalladsinspiration
Hur definierar man egentligen en potatissallad? Potatis, och en grönsak kanske? Det är sannerligen inte svårt att ro det iland. Jag brukar oftast göra någon av följande tre.
Krämig potatissallad
En potatissallad med ngn form av majonnäs, Créme Fraiche, eller t.ex gräddfil. Den är god till grillat för att inte tala om fisk, särskilt rökt fisk. Blanda med t.ex. svartkål, lök i ngn form, sparris, broccoli, äpple, päron, gurka både saltad, picklad och färsk och varför inte mandel. Smaksätt med färska örter, citronzest, salt och peppar, chili. Dragon och dijonsenap är en underbar kombo.
”Tysk” potatissallad
En tysk potatissallad brukar dressas med en vinaigrette. Här kan du blanda i olika sorters senap eller picklade senapsfrön , lök av ngt slag, kapris, sparris, gurka, bladspenat, äpple, rädisor, jordgubbar, fetaost. Jag tycker den är extra god till korv och lax men det passar såklart till precis vad som helst eller bara som den är.
Potatissallad på ugnsrostade potatisar
Det är något med ugnsrostad mat som gör att man känner sig älskad. Jag rostar dem hårt i ugnen På 225 grader med ytterst lite olja eller ingen alls, och så lite salt. Sen serverar jag dem i sallader, eller med pesto till precis ALLT! Det är den perfekta sommarmaten.
Tips: Samma ingrediens, olika tillagning
Om du inte har så många olika ingredienser hemma så använd då samma, men tillaga den på lite olika sätt och ha i maten. T.ex. Färsk gurka med saltgurka, eller färsk svartkål med rostad svartkål. Rostad potatis med saltkokad potatis osv. Det händer något med all mat när den tillagas på olika sätt. Den kan ändra konstisens, och smak helt och hållet och lyfta den simplaste rätten.
Lämna ett svar