• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Mackor / Konsten att bygga en macka

Konsten att bygga en macka

Cina · juni 8, 2020 · Leave a Comment

Mackor och sallader är det bästa sättet att tömma kylskåpet på smårester. Inte minst efter helgen. Nu var det ju nationaldag i helgen och ärligt talat så firade vi med pizza och Panna Cotta hemma hos vilket inte är så svenskt kanske men gott och festligt var det. Men en del av er hade säkert lax på bordet och om det blev ngt kvar av den så får ni tips på en bra lunchmacka här. Avokado- och laxmacka med picklad fänkål och ramslök.

Nationaldagsleftovers

Avokado älskar rökt lax. Lägg det på minnet!

Jag älskar ju min avokado mosad när jag ska ha den på en macka. Det blir nästan som att unna sig ett 1,5 cm tjockt lager med smör och dessutom ser den till att nästa lager på mackan inte glider iväg. Jag råkade ha några skivor kallrökt lax i kylen men du tar väl det du har, te.x kyckling eller en skiva kött från helgens grillfest. Men jag måste få en sak sagt och det är att rökt lax ääälskar avokado! De är liksom gjorda för varandra med det där lite söt-salt-rökiga till den lena, krämiga avokadon. Lägg det på minnet och glöm inte att några chiliflakes aldrig är fel till.

Något picklat på mackan skapar ”impa-faktor”

Det känns som att jag tjatar om det här med picklat men det är verkligen en vinnare och nästan allt går att pickla så varför inte prova. Det gör sallader, mackor, burgare, tacos, osv snäppet bättre helt enkelt. Det är liksom inbyggd sås, syra och crunch i ett.

Picklad fänkål FTW

Bröd och munsbitar om du vill undvika slafsmacka

Poängen med en macka är ju lite ”man tager vad man haver” och i stort sett alla mackor blir goda med ett bra bröd. Men tänk om de kan bli ännu godare. En del bröd passar helt enkelt bättre tillsammans med vissa ingredienser. Har du lättuggade pålägg med milda smaker kan du välja ett bröd med mer tuggmotstånd och smak som t.ex. rågbröd och knäckebröd till avokadocreme, eller äggröra. Men har du en köttbit måste du kunna bita av den genom att kunna klämma åt mackan eller så vill du ha köttet i munsbitar. Tänk efter, finns det något mer värdelöst än att få en stor köttbit som inte går att bita av i första tuggan? Bortsett från att man har en köttbit som landar på hakan så är det slut på halva pålägget redan efter en tugga. Så blev det överkurs och extra utläggning om konsten att bygga mackor. Säger visst något om hur ofta jag äter mackor till lunch.

Filed Under: Mackor, Snabblunch Tagged With: Bröd, Kallrökt lax, Lax, Leftovers, Macka, Picklad fänkål, Ramslök

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB