Mackor och sallader är det bästa sättet att tömma kylskåpet på smårester. Inte minst efter helgen. Nu var det ju nationaldag i helgen och ärligt talat så firade vi med pizza och Panna Cotta hemma hos vilket inte är så svenskt kanske men gott och festligt var det. Men en del av er hade säkert lax på bordet och om det blev ngt kvar av den så får ni tips på en bra lunchmacka här. Avokado- och laxmacka med picklad fänkål och ramslök.
Avokado älskar rökt lax. Lägg det på minnet!
Jag älskar ju min avokado mosad när jag ska ha den på en macka. Det blir nästan som att unna sig ett 1,5 cm tjockt lager med smör och dessutom ser den till att nästa lager på mackan inte glider iväg. Jag råkade ha några skivor kallrökt lax i kylen men du tar väl det du har, te.x kyckling eller en skiva kött från helgens grillfest. Men jag måste få en sak sagt och det är att rökt lax ääälskar avokado! De är liksom gjorda för varandra med det där lite söt-salt-rökiga till den lena, krämiga avokadon. Lägg det på minnet och glöm inte att några chiliflakes aldrig är fel till.
Något picklat på mackan skapar ”impa-faktor”
Det känns som att jag tjatar om det här med picklat men det är verkligen en vinnare och nästan allt går att pickla så varför inte prova. Det gör sallader, mackor, burgare, tacos, osv snäppet bättre helt enkelt. Det är liksom inbyggd sås, syra och crunch i ett.
Bröd och munsbitar om du vill undvika slafsmacka
Poängen med en macka är ju lite ”man tager vad man haver” och i stort sett alla mackor blir goda med ett bra bröd. Men tänk om de kan bli ännu godare. En del bröd passar helt enkelt bättre tillsammans med vissa ingredienser. Har du lättuggade pålägg med milda smaker kan du välja ett bröd med mer tuggmotstånd och smak som t.ex. rågbröd och knäckebröd till avokadocreme, eller äggröra. Men har du en köttbit måste du kunna bita av den genom att kunna klämma åt mackan eller så vill du ha köttet i munsbitar. Tänk efter, finns det något mer värdelöst än att få en stor köttbit som inte går att bita av i första tuggan? Bortsett från att man har en köttbit som landar på hakan så är det slut på halva pålägget redan efter en tugga. Så blev det överkurs och extra utläggning om konsten att bygga mackor. Säger visst något om hur ofta jag äter mackor till lunch.
Lämna ett svar