• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Såser / Baba Ganoush med Sumak

Baba Ganoush med Sumak

Cina · juni 19, 2020 · Leave a Comment

Ni vet ju redan att jag älskar aubergine. Gillar du Meze så har du garanterat ätit Baba Ganoush vid något tillfälle. Jag adderar lite Sumak till min. Jag tycker det är en sån diskret men ändå ljuvlig krydda. Den smakar lite saltsyrligt och går att ha till så många rätter t.ex. turkisk yoghurt tillsammans med lite olivolja, eller hummus, tomatsallad och grillad fisk. Numera tycker jag att det går att få tag på lite varstans. Hittar du det inte så blir det gott utan också. Baba Ganoushen serverar jag till det mesta. Toppa med lite granatäpplen också om du har.

Du behöver det här:

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 Auberginer
  • 1-2 msk sesampasta (Tahini)
  • Saften från 1/5 -1 citron
  • 1 tsk Sumak (behövs ej men gott)
  • 0,25 dl olivolja (häll i den lite åt gången så att du inte får en för lös röra)
  • Salt och peppar

Gör så här:

Lägg auberginen hel i ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft. Låt den gå i 20-30 min. Den ska se bränd ut. Om du petar på den så ska skalet hålla emot men innanmätet vara helt mjukt.

Ta ut auberginen och låt den svalna. Dela den sen på mitten och skrapa ur innanmätet med en matsked. 

Blanda med stavmixer och tillsätt övriga ingredienser och smaka av efter hand med citron, salt och peppar. Tycker du att den är lite besk så är salt det som bäst tar bort beska.

Ringla över lite olivolja och strö över sumak.

Filed Under: Såser, Sommarmat, Tillbehör, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, Sumak

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB