• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

Genvägar tips och belöningar för hemmajobbaren

  • Hem
  • Arkivet
  • Om den här bloggen
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Såser / Baba Ganoush med Sumak

Baba Ganoush med Sumak

Cina · juni 19, 2020 · Leave a Comment

Ni vet ju redan att jag älskar aubergine. Gillar du Meze så har du garanterat ätit Baba Ganoush vid något tillfälle. Jag adderar lite Sumak till min. Jag tycker det är en sån diskret men ändå ljuvlig krydda. Den smakar lite saltsyrligt och går att ha till så många rätter t.ex. turkisk yoghurt tillsammans med lite olivolja, eller hummus, tomatsallad och grillad fisk. Numera tycker jag att det går att få tag på lite varstans. Hittar du det inte så blir det gott utan också. Baba Ganoushen serverar jag till det mesta. Toppa med lite granatäpplen också om du har.

Du behöver det här:

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 Auberginer
  • 1-2 msk sesampasta (Tahini)
  • Saften från 1/5 -1 citron
  • 1 tsk Sumak (behövs ej men gott)
  • 0,25 dl olivolja (häll i den lite åt gången så att du inte får en för lös röra)
  • Salt och peppar

Gör så här:

Lägg auberginen hel i ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft. Låt den gå i 20-30 min. Den ska se bränd ut. Om du petar på den så ska skalet hålla emot men innanmätet vara helt mjukt.

Ta ut auberginen och låt den svalna. Dela den sen på mitten och skrapa ur innanmätet med en matsked. 

Blanda med stavmixer och tillsätt övriga ingredienser och smaka av efter hand med citron, salt och peppar. Tycker du att den är lite besk så är salt det som bäst tar bort beska.

Ringla över lite olivolja och strö över sumak.

Filed Under: Såser, Sommarmat, Tillbehör, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, Sumak

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

ProfilbildGillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Broccoli Chiliolja Citron Citronzest Falafel Fetaost Fredagsunnet Gammalt bröd Granatäpple Grönkål Hasselnötter Isot Kimchi Krutonger Leftovers Mackor Morot Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Paprika Parmesan Pasta Persilja Pesto Pocherade ägg Potatis Purjolök Röda linser Rödbetor Sesamolja Soja soppa Spenat Svartkål Tahinisås Tomatsallad Tonfisk Valnötter Västerbottensost Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Frågelåda
  • Fredagsunnet
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Leftover rescue
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Sötpotatisnudlar med jordnötter och chiliolja
  • Byteslunch!
  • Kimchinudlar med ägg och lite annat…
  • Omelett med rödbetschips och balsamicokramad svartkål
  • Ostgrillat bröd på sallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2021