Ni vet ju redan att jag älskar aubergine. Gillar du Meze så har du garanterat ätit Baba Ganoush vid något tillfälle. Jag adderar lite Sumak till min. Jag tycker det är en sån diskret men ändå ljuvlig krydda. Den smakar lite saltsyrligt och går att ha till så många rätter t.ex. turkisk yoghurt tillsammans med lite olivolja, eller hummus, tomatsallad och grillad fisk. Numera tycker jag att det går att få tag på lite varstans. Hittar du det inte så blir det gott utan också. Baba Ganoushen serverar jag till det mesta. Toppa med lite granatäpplen också om du har.

Du behöver det här:
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 Auberginer
- 1-2 msk sesampasta (Tahini)
- Saften från 1/5 -1 citron
- 1 tsk Sumak (behövs ej men gott)
- 0,25 dl olivolja (häll i den lite åt gången så att du inte får en för lös röra)
- Salt och peppar
Gör så här:
Lägg auberginen hel i ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft. Låt den gå i 20-30 min. Den ska se bränd ut. Om du petar på den så ska skalet hålla emot men innanmätet vara helt mjukt.
Ta ut auberginen och låt den svalna. Dela den sen på mitten och skrapa ur innanmätet med en matsked.
Blanda med stavmixer och tillsätt övriga ingredienser och smaka av efter hand med citron, salt och peppar. Tycker du att den är lite besk så är salt det som bäst tar bort beska.
Ringla över lite olivolja och strö över sumak.
Lämna ett svar