Jag vet precis hur många upplever att aubergine smakar och jag förstår er. För ni har fått den sorten som inte är tillagad med tillräckligt älsk och då blir den gråaktigt, lite besk och har konstisens som jag föreställer mig att en tvättsvamp har.
En aubergine kräver mer. Framförallt mer värme och mer tid. Jag begär inte att du ska älska den direkt men jag lovar att du omprövar din uppfattning. Dessutom är den så himla bra när du vill få i dig mycket protein men inte äta kött. Varför heter den Äggplanta? Jag vet inte….
Så här älskar jag aubergine
En del säger att man ska salta ur auberginen innan för att ta bort lite av den beska smaken och möjligen för att bli av med lite vätska och påskynda tillagningen. Det tillvägagångssättet har aldrig gjort något för mig. Däremot blandar jag salt och olivolja i en bunke skär upp auberginen och lägger den i oljeblandningen en 10-15 min. Då får jag både olja och salt på alla bitarna istället för att en girig liten bit svampar upp all olja. Innan dess har jag satt på ugnen på 225 grader.
När ugnen är varm lägger du upp dina auberginebitar på en plåt med bakplåtspapper och kör in den i ugnen.
Tålamod, huvudingrediensen för lyckad aubergine
Ha nu inte för bråttom. Nu ska din aubergine gå längre än du tror. Jag vill säga 30 – 40 min men framförallt. Den ska få färg och vara genommjuk, rentav mosig så att det bara är skinnet som håller den uppe. Det är det som kommer att göra skillnaden mellan älskad och oälskad.
Aubergine till lunch
Auberginens smakkompisar
Listan är lång på smakkompisar och tro mig det kommer fler recept med aubergine. Men just den här lunchen är en sallad där auberginen fått sällskap av rostade valnötter, salt fetaost, syrliga explosioner av granatäpple, och så lite oregano. Mynta och persilja är också gott.
Lämna ett svar