• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Medelhavssmaker / Aubergine, en alldeles för oälskad grönsak

Aubergine, en alldeles för oälskad grönsak

Cina · april 14, 2020 · Leave a Comment

Jag vet precis hur många upplever att aubergine smakar och jag förstår er. För ni har fått den sorten som inte är tillagad med tillräckligt älsk och då blir den gråaktigt, lite besk och har konstisens som jag föreställer mig att en tvättsvamp har.

En aubergine kräver mer. Framförallt mer värme och mer tid. Jag begär inte att du ska älska den direkt men jag lovar att du omprövar din uppfattning. Dessutom är den så himla bra när du vill få i dig mycket protein men inte äta kött. Varför heter den Äggplanta? Jag vet inte….

Aubergine
Så här ser en älskad aubergine ut.

Så här älskar jag aubergine

En del säger att man ska salta ur auberginen innan för att ta bort lite av den beska smaken och möjligen för att bli av med lite vätska och påskynda tillagningen. Det tillvägagångssättet har aldrig gjort något för mig. Däremot blandar jag salt och olivolja i en bunke skär upp auberginen och lägger den i oljeblandningen en 10-15 min. Då får jag både olja och salt på alla bitarna istället för att en girig liten bit svampar upp all olja. Innan dess har jag satt på ugnen på 225 grader.

När ugnen är varm lägger du upp dina auberginebitar på en plåt med bakplåtspapper och kör in den i ugnen.

Tålamod, huvudingrediensen för lyckad aubergine

Ha nu inte för bråttom. Nu ska din aubergine gå längre än du tror. Jag vill säga 30 – 40 min men framförallt. Den ska få färg och vara genommjuk, rentav mosig så att det bara är skinnet som håller den uppe. Det är det som kommer att göra skillnaden mellan älskad och oälskad.

Aubergine till lunch

Auberginesallad
Auberginesallad med fetaost, valnötter och granatäpple

Auberginens smakkompisar

Listan är lång på smakkompisar och tro mig det kommer fler recept med aubergine. Men just den här lunchen är en sallad där auberginen fått sällskap av rostade valnötter, salt fetaost, syrliga explosioner av granatäpple, och så lite oregano. Mynta och persilja är också gott.

Filed Under: Medelhavssmaker, Sallader, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, Fetaost, Granatäpple, Valnöt

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB