• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Skördesallad med Kamutvete toppad med kanderade citronskal och Tahinisås

Skördesallad med Kamutvete toppad med kanderade citronskal och Tahinisås

Cina · augusti 18, 2020 · Leave a Comment

Idag har jag varit på Ulriksdals Slottsträdgård och jag gick bonkers i mangoldfältet. Mangold får en att tro att man ska uträtta storverk i köket bara för att den är så sjukt snygg men egentligen hade jag ingen aning om vad jag skulle hitta på. Men så bestämde jag mig för att äta dem som de är i en matig sallad. Kamutvete tänker ni nu? Jo, det är en vetesort som kommer från Egypten ursprungligen. Den kan ersättas med matvete, dinkel, bulgur eller liknande. Grejen med den här salladen blev nog ändå de kanderade citronskalen som jag gått och fnulat på ett tag och de gjorde rätten.

Ok, du kanske inte svänger ihop allt på lunchen men att ha lite färdig Kamutvete i kylen är inte fel och citronskalen kan du ju göra en kväll när det passar dig. Men så mycket tid tar det egentligen inte.

Du behöver det här till 4 pers:

  • 3 dl Kamutvete, kokat enligt instruktionerna på förpackningen
  • 1 Halloumiost
  • 1 zucchini hyvlad i tunna skivor
  • Några nävar mangold
  • Några kvistar färsk timjan och ca 1/5 dl hackad färsk mynta ( eller de örter du har tillgång till)
  • Olivolja, salt och peppar

Till Tahinisåsen

  • Tahini
  • 1 citron
  • Vitlök
  • Vatten
  • Salt

Till de kanderade citronerna

  • 1 citron, saften och skalet
  • 1/3 dl socker (35g)
  • Vatten

Tahinisås

Receptet på Tahinisås hittar du här

Gör så här:

Börja med att koka Kamutvetet så att det hinner svalna

Skala citronen med en potatisskalare men se upp för det vita på insidan av skalet så att du undviker att de blir bittra.

Strimla skalen i tändsticksstorlek och lägg i en kastrull. Pressa juicen från citronen i ett decilitermått och fyll på med vatten så att det blir 1 dl.

Häll över vätskan och sockret. Koka upp och låt puttra på låg värme i 15 min. Ta av från värmen och låt svalna.

Hyvla zucchinin och strimla mangolden (om du har späda babyblad lämnar du såklart bladen hela). Blanda en dressing med hackad färsk mynta och färsk timjan, salt och peppar. Blanda bladen med dressingen och sen med Kamuten.

Dela Halloumin i bitar och stek den i olivolja tills den fått fin färg runtom.

Lägg upp Kamutblandningen, toppa med Halloumin, tahinisåsen och de kanderade citronskalen. Salta och peppra efter smak.

Filed Under: Grönsaker, Helglunch, Sallader, Sommarluncher, Sommarmat, Vegetariskt Tagged With: Halloumi, Kamutvete, Kanderade citronskal, Mangold, Nyskördat, Tahinisås, Zucchini

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB