Idag har jag varit på Ulriksdals Slottsträdgård och jag gick bonkers i mangoldfältet. Mangold får en att tro att man ska uträtta storverk i köket bara för att den är så sjukt snygg men egentligen hade jag ingen aning om vad jag skulle hitta på. Men så bestämde jag mig för att äta dem som de är i en matig sallad. Kamutvete tänker ni nu? Jo, det är en vetesort som kommer från Egypten ursprungligen. Den kan ersättas med matvete, dinkel, bulgur eller liknande. Grejen med den här salladen blev nog ändå de kanderade citronskalen som jag gått och fnulat på ett tag och de gjorde rätten.
Ok, du kanske inte svänger ihop allt på lunchen men att ha lite färdig Kamutvete i kylen är inte fel och citronskalen kan du ju göra en kväll när det passar dig. Men så mycket tid tar det egentligen inte.

Du behöver det här till 4 pers:
- 3 dl Kamutvete, kokat enligt instruktionerna på förpackningen
- 1 Halloumiost
- 1 zucchini hyvlad i tunna skivor
- Några nävar mangold
- Några kvistar färsk timjan och ca 1/5 dl hackad färsk mynta ( eller de örter du har tillgång till)
- Olivolja, salt och peppar
Till Tahinisåsen
- Tahini
- 1 citron
- Vitlök
- Vatten
- Salt
Till de kanderade citronerna
- 1 citron, saften och skalet
- 1/3 dl socker (35g)
- Vatten
Tahinisås
Receptet på Tahinisås hittar du här
Gör så här:
Börja med att koka Kamutvetet så att det hinner svalna
Skala citronen med en potatisskalare men se upp för det vita på insidan av skalet så att du undviker att de blir bittra.
Strimla skalen i tändsticksstorlek och lägg i en kastrull. Pressa juicen från citronen i ett decilitermått och fyll på med vatten så att det blir 1 dl.
Häll över vätskan och sockret. Koka upp och låt puttra på låg värme i 15 min. Ta av från värmen och låt svalna.
Hyvla zucchinin och strimla mangolden (om du har späda babyblad lämnar du såklart bladen hela). Blanda en dressing med hackad färsk mynta och färsk timjan, salt och peppar. Blanda bladen med dressingen och sen med Kamuten.
Dela Halloumin i bitar och stek den i olivolja tills den fått fin färg runtom.
Lägg upp Kamutblandningen, toppa med Halloumin, tahinisåsen och de kanderade citronskalen. Salta och peppra efter smak.
Lämna ett svar