• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Sallader / Sallad på Kamutvete och kramad grönkål, picklade gulbetor och fårost

Sallad på Kamutvete och kramad grönkål, picklade gulbetor och fårost

Cina · september 14, 2020 · Leave a Comment

Tänkte jag skulle testa ett nytt upplägg på det här med att få till sina luncher. Jag har säkert sagt det förut men jag brukar tänka på att varje lunch ska innehålla något med färg, något med crunch, något med salt, syra, fett osv. Det gör att mina recept blir inspiration, men att ni kan byta ut ingredienser mot något annat som ni har hemma. Tänker att den här salladen som jag gjorde på Boo Gårdsbageri i fredags får bli startskottet för det upplägget och så jobbar vi fram något som funkar.

Det gröna

Grönkål är inte bara dekoration till julbordet eller supernyttigt innehåll i gröna smoothies. Nej, det är gott som tusan och dessutom mättande. Men den vill ha lite kärlek i form av kramar för då blir den mjuk, medgörlig och lättuggad. Det gör du, i det här receptet genom att massera in olivolja och citronjuice. Dessutom tycker jag det är värt att finhacka grönkål. De fransiga bladen är grymma på fånga upp smaken av andra ingredienser. Du behöver ca 2 hela blad eller en näve hackad.
Kan bytas ut mot: Svartkål, broccoli, blomkål, spenat, mangold osv…

Det mättande

Man behöver lite kolhydrater. Idag valde jag Kamutvete som jag tycker har en härlig, nötig smak, bra tuggmotstånd och ger bra mättnadskänsla. Om du kokar den buljong får du lite extra kick i smaken. Koka mycket och spar till andra luncher är mitt tips. Du kan t.o.m frysa in den.
Kan bytas ut mot: Pasta, ris, bulgur, cous-cous, durra, matvete…

Det salta

Fårost är både salt och syrligt och otroligt smakrikt vilket behövs till grönkål. Jag smular den och blandar den med grönkålen så att varje tugga innehåller en bit ost.
Kan bytas ut mot: Parmesan, Feta, Halloumi, Chèvre, Peccorino, Västerbottensost…

Något sött/syrligt

Picklade, rödbetor faller in under kategorin både, syrligt och grönt. De är så fina så här års och finns i alla möjliga färger. Det går att snabbpickla dem. Gör bara en 1-2-3 lag utan att koka den utan istället skaka en burk med ingredienserna. Det räcker för betorna att ligga 20 min för att de ska få smak. Jag strimlar dem av samma anledning som att jag smular osten. Man vill liksom få något syrligt i varje tugga. Har du väl gjort en burk så håller den sig ett par dagar och du har till flera goda måltider.
Kan bytas ut mot: Rödlök, morötter, gurka, zucchini, äpplen och päron (Frukt behöver inte picklas)

Crunch

I den här salladen blev det dubbelcrunch. Unnade mig rostade valnötter och torkade brödsmulor. Brödsmulorna kan du dessutom smaksätta om du vill. Te.x med lite vitlök, citronzest, chiliflakes, timjan osv.
Kan bytas ut mot: Hasselnötter, mandel, pinjenötter, cashew, rostade kikärtor…

För extra smak

Jag gör aldrig en sallad utan dressing. Man behöver addera extra smak. Idag innehåll den saften och zest från en citron, olivolja och salt och peppar.

Filed Under: Sallader, Vegetariskt Tagged With: Fårost, Grönkål, Kamutvete, Picklade gulbetor, Valnötter

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB