Tänkte jag skulle testa ett nytt upplägg på det här med att få till sina luncher. Jag har säkert sagt det förut men jag brukar tänka på att varje lunch ska innehålla något med färg, något med crunch, något med salt, syra, fett osv. Det gör att mina recept blir inspiration, men att ni kan byta ut ingredienser mot något annat som ni har hemma. Tänker att den här salladen som jag gjorde på Boo Gårdsbageri i fredags får bli startskottet för det upplägget och så jobbar vi fram något som funkar.
Det gröna
Grönkål är inte bara dekoration till julbordet eller supernyttigt innehåll i gröna smoothies. Nej, det är gott som tusan och dessutom mättande. Men den vill ha lite kärlek i form av kramar för då blir den mjuk, medgörlig och lättuggad. Det gör du, i det här receptet genom att massera in olivolja och citronjuice. Dessutom tycker jag det är värt att finhacka grönkål. De fransiga bladen är grymma på fånga upp smaken av andra ingredienser. Du behöver ca 2 hela blad eller en näve hackad.
Kan bytas ut mot: Svartkål, broccoli, blomkål, spenat, mangold osv…
Det mättande
Man behöver lite kolhydrater. Idag valde jag Kamutvete som jag tycker har en härlig, nötig smak, bra tuggmotstånd och ger bra mättnadskänsla. Om du kokar den buljong får du lite extra kick i smaken. Koka mycket och spar till andra luncher är mitt tips. Du kan t.o.m frysa in den.
Kan bytas ut mot: Pasta, ris, bulgur, cous-cous, durra, matvete…
Det salta
Fårost är både salt och syrligt och otroligt smakrikt vilket behövs till grönkål. Jag smular den och blandar den med grönkålen så att varje tugga innehåller en bit ost.
Kan bytas ut mot: Parmesan, Feta, Halloumi, Chèvre, Peccorino, Västerbottensost…
Något sött/syrligt
Picklade, rödbetor faller in under kategorin både, syrligt och grönt. De är så fina så här års och finns i alla möjliga färger. Det går att snabbpickla dem. Gör bara en 1-2-3 lag utan att koka den utan istället skaka en burk med ingredienserna. Det räcker för betorna att ligga 20 min för att de ska få smak. Jag strimlar dem av samma anledning som att jag smular osten. Man vill liksom få något syrligt i varje tugga. Har du väl gjort en burk så håller den sig ett par dagar och du har till flera goda måltider.
Kan bytas ut mot: Rödlök, morötter, gurka, zucchini, äpplen och päron (Frukt behöver inte picklas)
Crunch
I den här salladen blev det dubbelcrunch. Unnade mig rostade valnötter och torkade brödsmulor. Brödsmulorna kan du dessutom smaksätta om du vill. Te.x med lite vitlök, citronzest, chiliflakes, timjan osv.
Kan bytas ut mot: Hasselnötter, mandel, pinjenötter, cashew, rostade kikärtor…
För extra smak
Jag gör aldrig en sallad utan dressing. Man behöver addera extra smak. Idag innehåll den saften och zest från en citron, olivolja och salt och peppar.
Lämna ett svar