• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Leftover rescue / Toast med avokadosmör och kapris- och tomatsallad

Toast med avokadosmör och kapris- och tomatsallad

Cina · april 5, 2021 · Leave a Comment

Det här med avokadosmör har jag snappat upp av en av mina favoritkockar Yotam Ottolenghi. Idag stod jag där med två halvruttna avokados som jag lyckades pilla ut lite ätbara bitar ur och surade. Note to self! Köp bara avokado som du ska äta samma dag.

Hur som helst. Han blandar lite rumsvarmt smör med avokadon, kör det i mixern och kryddar upp det. Sen har du det godaste pålägg man kan tänka sig. Du kan använda dill, mynta, oregano, persilja, dragon, basilika, lime- eller citronzest… osv att smaksätta med. Allt blir faktiskt gott. Det viktigaste är att komma ihåg att få fram smöret i tid så att det blir rumsvarmt, vilket jag naturligtvis aldrig kommer ihåg. Men om man då hyvlar smöret så är det snabbt mjukt och följsamt.

I kontrast till den krämiga avokadon är det gott med en saltsyrlig tomatsallad. Syran kommer från tomaten och citron och sältan från kapris. Men du skulle lika gärna kunna ha oliver, sardeller, eller lite smulad fetaost, eller bacon.

Vi skulle kunna stanna här. Men vet ni vad. Jag gravade lax till påsklunchen OCH jag hade nyskördad ramslök som vi glömde bort så de fick agera sovel på mackan. Men det kan du skippa såklart eller byta ut mot dina egna rester, t.ex. ägg. Jag utlovar mättnad och tillfredställelse ändå och receptet är på avokadosmöret och tomatsalladen.

Vår på en tallrik!

Du behöver det här:

  • En rejäl skiva bröd
  • 1 avokado
  • 1,5 msk rumsvarmt smör
  • Zest och juice från 1/2- 1 citron
  • 1 ordentlig näve söta tomater
  • 1 msk hackade färska örter, t.ex. dill, dragon, basilika, persilja…
  • 1 msk finhackad kapris
  • Olivolja, salt och peppar

Gör så här:

Blanda avokadon och smöret med en mixerstav eller gaffel tills det är ett slätt smör.

Tillsätt citronzesten, peppar (eller chili om du vill ha lite hetta) och örterna och blanda igen. Ställ åt sidan.

Rosta eller stek brödet

Hacka tomaterna och kaprisen. Blanda och pressa över 1 msk citron, svartpeppar och lite olivolja.

Bre ut avokadosmöret och strö lite flingsalt över. Lägg på tomatsalladen och smaka ev av med lite salt, peppar eller mer citron. Om du har är det alltid gott att toppa med lite lök.

Filed Under: Leftover rescue, Mackor, Medelhavssmaker, Snabblunch, Vegetariskt Tagged With: Avokado, Avokadomacka, Avokadosmör, Gravad lax, Kapris, Ramslök, Tomatsallad

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB