Det här med avokadosmör har jag snappat upp av en av mina favoritkockar Yotam Ottolenghi. Idag stod jag där med två halvruttna avokados som jag lyckades pilla ut lite ätbara bitar ur och surade. Note to self! Köp bara avokado som du ska äta samma dag.
Hur som helst. Han blandar lite rumsvarmt smör med avokadon, kör det i mixern och kryddar upp det. Sen har du det godaste pålägg man kan tänka sig. Du kan använda dill, mynta, oregano, persilja, dragon, basilika, lime- eller citronzest… osv att smaksätta med. Allt blir faktiskt gott. Det viktigaste är att komma ihåg att få fram smöret i tid så att det blir rumsvarmt, vilket jag naturligtvis aldrig kommer ihåg. Men om man då hyvlar smöret så är det snabbt mjukt och följsamt.
I kontrast till den krämiga avokadon är det gott med en saltsyrlig tomatsallad. Syran kommer från tomaten och citron och sältan från kapris. Men du skulle lika gärna kunna ha oliver, sardeller, eller lite smulad fetaost, eller bacon.
Vi skulle kunna stanna här. Men vet ni vad. Jag gravade lax till påsklunchen OCH jag hade nyskördad ramslök som vi glömde bort så de fick agera sovel på mackan. Men det kan du skippa såklart eller byta ut mot dina egna rester, t.ex. ägg. Jag utlovar mättnad och tillfredställelse ändå och receptet är på avokadosmöret och tomatsalladen.
Du behöver det här:
- En rejäl skiva bröd
- 1 avokado
- 1,5 msk rumsvarmt smör
- Zest och juice från 1/2- 1 citron
- 1 ordentlig näve söta tomater
- 1 msk hackade färska örter, t.ex. dill, dragon, basilika, persilja…
- 1 msk finhackad kapris
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Blanda avokadon och smöret med en mixerstav eller gaffel tills det är ett slätt smör.
Tillsätt citronzesten, peppar (eller chili om du vill ha lite hetta) och örterna och blanda igen. Ställ åt sidan.
Rosta eller stek brödet
Hacka tomaterna och kaprisen. Blanda och pressa över 1 msk citron, svartpeppar och lite olivolja.
Bre ut avokadosmöret och strö lite flingsalt över. Lägg på tomatsalladen och smaka ev av med lite salt, peppar eller mer citron. Om du har är det alltid gott att toppa med lite lök.
Lämna ett svar