Man kan ha en ganska medioker rätt och få den att lyfta till helt nya höjder med hjälp av lite smul och smaksättare. I det nordafrikanska köket har vi Za’atar och Dukkah tillexempel och i Japan använder man en fröblandning som heter Furikake , i Italien Gremolata osv…
I kölvattnet av julen kom jag på ett sätt att ta tillvara resterna av vörtbrödet och mandeln. I brist på bättre kallar jag det “julsmul” och det har varit riktigt gott att ha på alla möjliga rätter som äggröra, lax, torsk i ugn osv… Det måste inte vara exakt de ingredienser jag hade. Byt ut nötterna mot annan valfri sort. Prova andra kryddor, blanda med riven ost osv…

Nötter till Dukkah Kryddor till Dukkah
Furikake
- 1 tsk socker
- 1 tsk havssalt
- 3 msk rostade sesamfrön
- 1/3 dl rökt bonitofisk (Katsuobushi)
- 1 msk smulad sjögräs
Gör så här
Hetta upp en panna och rosta sesamfrön. Häll upp i en burk och smula ner sjögräset och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda väl och förvara torrt.
Dukkah
- 1 dl mandel
- 1/2 dl pistagenötter
- 1 dl hasselnötter
- 1/2 dl sesamfrön
- 1 msk mald fänkål
- 1 tsk mald kummin
- 1 tsk mald koriander
- salt
Gör så här
Rosta nötterna. Häll i en mixer tillsammans med kryddorna och kör på puls tills du har fått en smulig blandning med lite tuggbitar i. Smaksätt med en nypa salt.
Julsmul
- 2 skivor torkad kavring eller vört
- 1 tsk salt
- 1 msk torkad dill
- 1/2 dl rostad mandel
Kör mandeln och brödet i en mixer till önskad smulighet… Tillsätt dill och salt och blanda väl.
Förvara i burk. Hittills har mitt julsmul hållit sig i 1 vecka utan problem.
Lämna ett svar