• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Leftover rescue / Strössel, smul och smaksättare…

Strössel, smul och smaksättare…

Cina · januari 7, 2022 · Leave a Comment

Man kan ha en ganska medioker rätt och få den att lyfta till helt nya höjder med hjälp av lite smul och smaksättare. I det nordafrikanska köket har vi Za’atar och Dukkah tillexempel och i Japan använder man en fröblandning som heter Furikake , i Italien Gremolata osv…

I kölvattnet av julen kom jag på ett sätt att ta tillvara resterna av vörtbrödet och mandeln. I brist på bättre kallar jag det “julsmul” och det har varit riktigt gott att ha på alla möjliga rätter som äggröra, lax, torsk i ugn osv… Det måste inte vara exakt de ingredienser jag hade. Byt ut nötterna mot annan valfri sort. Prova andra kryddor, blanda med riven ost osv…

Triss i smaksättare
  • Nötter till Dukkah
  • Kryddor till Dukkah

Furikake

  • 1 tsk socker
  • 1 tsk havssalt
  • 3 msk rostade sesamfrön
  • 1/3 dl rökt bonitofisk (Katsuobushi)
  • 1 msk smulad sjögräs

Gör så här

Hetta upp en panna och rosta sesamfrön. Häll upp i en burk och smula ner sjögräset och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda väl och förvara torrt.

Dukkah

  • 1 dl mandel
  • 1/2 dl pistagenötter
  • 1 dl hasselnötter 
  • 1/2 dl sesamfrön
  • 1 msk mald fänkål
  • 1 tsk mald kummin
  • 1 tsk mald koriander
  • salt

Gör så här

Rosta nötterna. Häll i en mixer tillsammans med kryddorna och kör på puls tills du har fått en smulig blandning med lite tuggbitar i. Smaksätt med en nypa salt.

Julsmul

  • 2 skivor torkad kavring eller vört
  • 1 tsk salt
  • 1 msk torkad dill
  • 1/2 dl rostad mandel

Kör mandeln och brödet i en mixer till önskad smulighet… Tillsätt dill och salt och blanda väl.

Förvara i burk. Hittills har mitt julsmul hållit sig i 1 vecka utan problem.

Filed Under: Leftover rescue, Smaksättare, Tillbehör, Vegetariskt Tagged With: Dukkah, Furikake, Julsmul, Smaksättare, Tillbehör

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB