• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Mandel- och blomkålssoppa

Mandel- och blomkålssoppa

Cina · september 21, 2020 · 2 Comments

Måndag! Inte vilken måndag som helst heller. Idag fyller minstingen i familjen 12 år. Då blir det Biff Rydberg till middag och en Pavlova med bär och vit chokladmousse. Helt enligt önskemål. Passar bra då att klämma in en lättare lunch, så idag blir det blomkålssoppa med mandel. Jag gillar att rosta saker och gärna bränna dem lite i kanten men den här soppan kan du lika gärna göra genom att koka allt i en kastrull så det är så jag sätter ihop receptet. Jag vill ju att du ska laga en soppa på ingredienser du har hemma därför skriver jag som vanligt vad du kan ersätta ingredienser med.

Det gröna

Idag blev det blomkål, närmare bestämt ett helt huvud. Den är så fin så här på hösten och det går att köpa svensk blomkål vilket ju ändå är att föredra. Jag rostar blomkålsbuketterna och blasten i ugnen på 200 grader i 25 min men det är ett moment extra så det går utmärkt att koka blomkålen också. Släng inte blasten. Den behöver lite extra tillagningstid men är precis lika god att ha i soppan. Tycker även att lite lök blir gott här men soppan klarar sig utan. Jag hade en gul lök som fick åka med.
Kan ersättas med: Om du inte har blomkål så ta t.ex. broccoli eller varför inte lite spetskål. Gul lök kan t.ex. ersättas med purjolök eller schalottenlök.

Ta vara på blasten. Skär bort fula kanter och använd resten i soppan.
Det mättande

Jag tillsätter potatis till nästan alla mina soppor. Dels för att det ska bli mättande men också krämigare. Stärkelsen i potatisen reder soppan och ger den en fin konstisens. Tärna och koka 2-3 potatisar (gärna mjöliga) tillsammans med blomkålen och löken.

Det salta

Jag är en stor konsument av hönsbuljong. Ofta gör jag den själv när jag grillar hela kycklingar. Men självklart så går det lika bra köpebuljong eller varför inte ljus misopasta. Grönsaker kräver ganska mycket salt och kål som har lite beska i sig blir mildare av sälta. Räkna med minst en buljongtärning här.
Kan ersättas med: 1 msk misopasta, riven parmesanost…

Något sött/syrligt

Det är inte meningen att soppan ska vara syrlig, däremot gör några droppar av äppelcidervinäger att den känns lite friskare. Börja med en msk och tillsätt lite efter hand om du känner att du gillar det. Äpple och kål är smakkompisar. Lägg det på minnet.
Kan ersättas med : Äpplejuice, vitvinsvinäger..

Crunch

Mandel är så lent och milt och passar så bra till den här soppan. Här kan du välja vilken väg du vill gå. Skållad, med eller utan skal, eller mandelspån, men rostad ska den vara. Själv väljer jag skållad och rostad, men bara för att jag hade färdigskållad mandel hemma. Rosta en näve och lägg hälften i soppen och resten toppar du med.
Kan ersättas med: Cashewnötter, sesamfrön, pumpafrön…

För extra smak

Rostad vitlök är gott i små mängder. Dekorativt är det också. Skiva dem tunt och stek försiktigt i lite olja. Någon ört måste man ju ha. Prova t.ex. med timjan, dragon eller persilja som du hackar i och lägger i soppan precis innan du mixar den. Alltid salt och peppar.

Gör så här:

Dela blomkål, potatis och lök i buketter och tärningar. Häll över vatten/buljong så att det precis täcker grönsakerna. Släng ner en näve mandel och koka tills alla grönsaker är mjuka. Ca 15-20 min. Häll av lite av buljongen och ställ åt sidan men släng den inte. Mixa allt i en matberedare eller med stavmixern tills soppan är slät. Tillsätt buljongen efter hand för att få önskad konstisens på soppan. Vill du har mer vätska så kan du tillsätta, vatten, mjölk eller te.x. mandelmjölk. Smaka av med örter, salt och peppar på slutet och kör ett sista varv med mixern.

Filed Under: Grönsaker, Soppa, Vegetariskt Tagged With: Blomkål, Mandel, Rostad vitlök, soppa

Reader Interactions

Comments

  1. Lena Juhlin says

    november 25, 2020 at 12:27 f m

    Ibland får man trevliga överraskningar … köpte en fint blomkålshuvud idag med en vag plan. Natten är en sådan då sömnen dragit någon annanstans. Tar fram dagens NVP, läser med intresse om lunchhemma. Vilken lysande idé! Älskar lokala verksamheter, nu mer än någonsin. Börjar läsa bloggen – och där är blomkålssoppan jag ska laga. Tack!

    Svara
    • Cina says

      november 25, 2020 at 6:15 f m

      Vad jag glad jag blir att höra Lena och att du fick en plan för blomkålen. Meddela mig hur soppan blev och om du tycker receptet behöver förbättringar. Mina recept är ju alltid “lite på en höft” Men jag gillar själv den här soppan, särskilt mandeln. Lycka till med soppan!

      Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB