Jag antar att det finns goda skäl till att många därute knappt sett en hel kyckling och än mindre tillagat den. Inget konstigt. Det påminner ju faktiskt om djuret som fått sätta livet till för din lunch. Men jag känner att jag måste återupprätta den hela kycklingens rykte. Den ger så mycket. Och ärligt talat. Lukten när man öppnar ett paket färdiga filéer gör knappast mer för aptiten. Här skulle jag såklart kunna påpeka hur bra det är om du köper en KRAV-kyckling men jag lämnar det ansvaret åt ditt goda omdöme. Du gör en stor insats bara genom att använda hela.
Vad du inte kommer göra på lunchen men kan förbereda för att säkra desto fler framöver
Att grilla en hel kyckling är liiite stökigt så därför passar jag alltid på att köra två när jag ändå är igång. Eftersom jag vill kunna använda både kyckling och buljong i flera rätter så håller jag kryddningen neutral. Jag blandar lite olja, salt och peppar och gnider in kycklingen med. Bäst blir det om du vågar dig på att stoppa in fingrarna under skinnet och gnida lite också.
Oftast klipper jag upp kycklingen längs bröstet och trycker ut den för att det ska bli lättare att ta reda på den.
Det var det! Ställ in kycklingarna i ugnen i 200 grader. Har du en termometer så sätt den vid lårbenet och låt kycklingen gå tills den visar på 70 grader. Det brukar ta ca 40 min. Ta ut kycklingen och låt kycklingen svalna tills du kan plocka isär den utan att bränna fingrarna.
Buljongen
Först delar du 1-2 lökar i stora bitar. (1 lök per kyckling och vilken lök som helst funkar) Gör samma sak med 2-3 morötter. Lägg dem i en rymlig kastrull och låt dem bli lite mjuka i olja. ( Du kan skippa det här steget och bara slänga ner dem)
Nu till pilljobbet!
- Klä av kycklingen ända in på skrovet. Allt utom det fina köttet ska ner i kastrullen. Ja även skinnet för det innehåller fett som gör buljongen ännu godare.
- Häll över vatten så att den täcker kycklingen
- Koka upp och låt sjuda 1 timme eller en dag/natt. Ju längre desto bättre men låt inte tiden avskräcka dig från att göra buljong.
- Häll av all vätska genom en sil så att du får en klar och fin buljong.
- Om du vill kan du spara grönsakerna. De har inte blivit sämre av att mysa med kycklingen.
Där har vi den! Världens bästa buljong att använda i såser, risotto, ramen, curry, köttfärssås eller en god soppa. Köttet lägger jag i portionsförpackningar i frysen och tar fram för att ha i en curry, som pajfyllning, i en quesadilla eller såklart i en ramen.
Lämna ett svar