Lika mycket som jag älskar matiga sallader på sommaren, älskar jag matiga soppor under vinterhalvåret. Förutom att de är bästa kylskåpsrensningsrätterna så är de också som varma kramar för en frusen själ.
Man tager vad man haver
Ska man bli mätt på en soppa tycker jag den behöver både kolhydrater och proteiner. Mitt tips är att satsa på bönor av något slag och pasta eller lite gammalt bröd. Har du en hemgjord buljong så är du i ”soup heaven”. Ja, och så ost såklart.
Ett slags recept på bondsoppa
Jag vet inte om en bonde kommit på en sån här soppa men det känns som en soppa man gör när kassan är skral och man måste kunna jobba hårt typ.
Buljongen: Antingen har du en hemgjord i kylen annars tar du 1 liter vatten och två hönsbuljongtärningar och kokar upp och ställer åt sidan.
Resten av ingredienserna:
- Svartkål – Den tar jag bort stjälken på och strimlar (använda grönkål om det är vad du har hemma)
- 2 paket kikärtor på tetra (eller vilka bönor som helst) – Häll i dem med lite av spadet
- 1 rejäl gul lök – skuren i klyftor (eller purjolök, rödlök eller lite av varje)
- 1 halv zucchini, strimlad
- 1 morot, strimlad (har du rotselleri går det också bra)
- Om du har ngn tomat, lite färdig tomatsås eller en öppnad tetra med krossade tomater kan du använda dem också.
Gör här:
Stek löken med lite olja tills den mjukar. Sen tillsätter du övriga ingredienser utom kålen och häller över buljongen så att det känns matigt och inte blaskigt. M a o inte allt på en gång. Låt allt koka i 15-20 min. Lägg i kålen de sista 10 minuterna. Smaka av och sen salta och peppra.
Servera med:
- Riven ost, t.ex. Parmesan, eller om du har Peccorino, Västerbottensost, Manchego.
- Bröd som tappat stinget. (Brukar oftast inträffa efter en till två dagar). Har du inget gammalt bröd så ta ett nytt och stek upp det i lite olja så att det blir tuggmotstånd. Om du gillar vitlök så släng med en klyfta är du steker.
- Ringla över lite olivolja eftersom det är så himla gott.
Lämna ett svar