• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Panzanella eller tomatsallad på gammalt bröd helt enkelt

Panzanella eller tomatsallad på gammalt bröd helt enkelt

Cina · april 15, 2021 · Leave a Comment

Jag har svårt att komma ihåg ordet Panzanella så för mig blir det tomatsallad med bröd. Jag har säkert berättat detta förut men min familj vill inte äta kanterna på brödet. (Vad gör man?) I slutet av månaden har jag alltså ett par påsar med bara kanter i frysen. Det här är världens bästa sallad för såna kanter eller bröd som blivit torrt och trist i största allmänhet.

När brödet fått suga upp juice från tomater och dressing så blir det så otroligt gott. Ju torrare bröd, desto längre behöver de dra, men har du ett vanligt franskbröd så kommer det att gå undan och blir kanske inte lika smakrikt. Kan alltså vara bra att ligga steget före den värsta hungern. Jobba undan ett par mail medan du väntar på det perfekta brödet.

Jag har gjort en egen pesto för jag hade så fin basilika från Cubegreens men den givna genvägen här är såklart färdigköpt. Här och nu bestämmer jag att jag i ett inlägg mycket snart ska göra ett test av köpepeston. För de varierar sannerligen i smak och kvalitet. Återkommer alltså om den.

Tillbaka till Panzanellan. De enda ingredienserna du inte kan byta ut här är tomaterna, brödet och dressingen. Annars kan du använda Fetaost, Parmesan, Peccorino, köra utan pesto, lägga till lök, vitlök, göra ramslökspesto osv osv…

Finns inget att inte älska i denna skål!

Du behöver det här för 2:

  • 500 g tomater. Små ger mest smak. Plommontomater är lite för torra men annars fritt fram.
  • 1 mozzarella (kan alltså bytas ut mot annan ost)
  • ca 2 brödskivor beroende på storlek och tjocklek men tänk att den ska vara som en rejäl lunchmacka per person
  • 2-3 msk pesto
  • 1/2 dl olivolja
  • Juicen från en 1/2 citron/eller eller rödvinsvinäger
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar

Gör så här:

Blanda en dressing på olivolja, citronjuice och honung

Riv eller skär brödskivorna i munsbitar.

Dela tomaterna och kläm ur juicen ur dem så att den sugs upp av brödet.

Lägg tomaterna ovanpå brödet och häll över dressingen och en nypa salt. Låt det stå en kvart eller mer tills brödet har mjuknat och sugit upp dressing och tomatjuice. Som sagt, det finns ingen given tid här. Allt beror på brödet, men soggigt vill man inte ha det.

Riv mozzarellan i stora bitar över tomatsalladen och toppa med peston. Salta och peppra och ringla ett extra varv med olivolja över.

Filed Under: Comfortfood, Grönsaker, Leftover rescue, Medelhavssmaker, Sallader, Sommarmat, Vegetariskt Tagged With: Mozzarella, Panzanella, Pesto, Tomatsallad

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB