Jag har svårt att komma ihåg ordet Panzanella så för mig blir det tomatsallad med bröd. Jag har säkert berättat detta förut men min familj vill inte äta kanterna på brödet. (Vad gör man?) I slutet av månaden har jag alltså ett par påsar med bara kanter i frysen. Det här är världens bästa sallad för såna kanter eller bröd som blivit torrt och trist i största allmänhet.
När brödet fått suga upp juice från tomater och dressing så blir det så otroligt gott. Ju torrare bröd, desto längre behöver de dra, men har du ett vanligt franskbröd så kommer det att gå undan och blir kanske inte lika smakrikt. Kan alltså vara bra att ligga steget före den värsta hungern. Jobba undan ett par mail medan du väntar på det perfekta brödet.
Jag har gjort en egen pesto för jag hade så fin basilika från Cubegreens men den givna genvägen här är såklart färdigköpt. Här och nu bestämmer jag att jag i ett inlägg mycket snart ska göra ett test av köpepeston. För de varierar sannerligen i smak och kvalitet. Återkommer alltså om den.
Tillbaka till Panzanellan. De enda ingredienserna du inte kan byta ut här är tomaterna, brödet och dressingen. Annars kan du använda Fetaost, Parmesan, Peccorino, köra utan pesto, lägga till lök, vitlök, göra ramslökspesto osv osv…
Du behöver det här för 2:
- 500 g tomater. Små ger mest smak. Plommontomater är lite för torra men annars fritt fram.
- 1 mozzarella (kan alltså bytas ut mot annan ost)
- ca 2 brödskivor beroende på storlek och tjocklek men tänk att den ska vara som en rejäl lunchmacka per person
- 2-3 msk pesto
- 1/2 dl olivolja
- Juicen från en 1/2 citron/eller eller rödvinsvinäger
- 1 tsk honung
- Salt och peppar
Gör så här:
Blanda en dressing på olivolja, citronjuice och honung
Riv eller skär brödskivorna i munsbitar.
Dela tomaterna och kläm ur juicen ur dem så att den sugs upp av brödet.
Lägg tomaterna ovanpå brödet och häll över dressingen och en nypa salt. Låt det stå en kvart eller mer tills brödet har mjuknat och sugit upp dressing och tomatjuice. Som sagt, det finns ingen given tid här. Allt beror på brödet, men soggigt vill man inte ha det.
Riv mozzarellan i stora bitar över tomatsalladen och toppa med peston. Salta och peppra och ringla ett extra varv med olivolja över.
Lämna ett svar